Bărbații și femeile într-adevăr percep lumea diferit
Ochii băieţilor sunt mai sensibili la mici detalii și obiecte în mișcare, în timp ce fetele sunt mai sensibile la schimbările de culoare. Aşa se afirmă într-un nou studiu de cercetare a vederii, conform căruia bărbații și femeile, într-adevăr văd lumea înconjurătoare în moduri diferite.
"Ca şi în cazul celorlalte simțuri, cum ar fi auzul si mirosul, există diferențe clare de gen între vederea la femei și la bărbați", - a declarat omul de știință, Israel Abramov de la Universitatea din New York. Studiul a arătat că sexul feminin are un auz mai sensibil şi simţul mirosului mai puternic decît partea masculină.
"Conform unei revizuiri recente a literaturii de specialitate, am constatat că în majoritatea cazurilor femeile demonstrează o sensibilitate mai mare, ele sunt mai bune la detectarea mirosurilor decît bărbaţii", - scrie Abramov, susţinut de colegii săi în revista "Biologia diferenţelor de sex".
În plus, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din New York, au comparat abilităţile vizuale ale bărbaților și femeilor mai în vîrstă de 16 de ani, cu o viziune cromatică normală 20/20 sau, cel puțin, cu viziunea 20/20 cu ochelari sau lentile de contact.
Într-o parte a studiului cercetătorii au cerut voluntarii testaţi să descrie diferite culori care le-au fost prezentate. Ei au descoperit că băieții au avut nevoie de o undă de culori un pic mai lungă pentru a vedea aceleași culori ca şi fetele, deci, bărbaţii au fost mai puţin capabili la descrierea diferenței nuanţelor.
Pentru a determina sensibilitatea participanților la contraste, cercetătorii le-au arătat imagini cu benzi de lumină și de întuneric, care variau în lățime și în culoare pentru a crea un efect de sclipire şi de împăienjenire a vederii. Comparativ cu femeile, bărbații participanți au fost în măsură să recunoască mai bine imaginile schimbătoare din benzi mai subțiri, au declarat savanţii.
Abramov, a explicat că aceste elemente de vedere sunt legate de seturi diferite de neuroni talamici în cortexul vizual primar. Dezvoltarea acestor neuroni este reglementată de hormonii sexuali masculini numiţi androgeni, atunci cînd embrionul se dezvoltă în făt.
"Deoarece aceşti neuroni sunt controlaţi de cortex în timpul embriogenezei, noi presupunem că testosteronul joacă un rol-cheie, devenind cumva cauza diferitor capacități ale bărbaților și femeilor - a spus Abramov. - Dinamica evolutivă a acestor diferențe este mai puțin clară ".
Cercetările anterioare au demonstrat că bărbații și femeile se concentrează, de asemenea, în moduri diferite. In experimentele lor, cercetătorii au descoperit că bărbaţii tind să se uite atent la gura interlocutorului şi de multe ori se sustrag din cauza mişcărilor din spate. În același timp, femeile au tendința de a schimba privirea de la ochi la corpul interlocutorului și viceversa. În plus, ele se sustrag mai des la alte persoane.
Sursa: facepla.net