Bateriile vor lucra fără taxare de două ori mai mult
Dezvoltatorii de la MIT au declarat că au creat o tehnologie de amplificare a puterii care auto-selectează tensiunea cea mai joasă. Tehnologia în cauză face acest lucru pînă la 20 milioane de ori pe secundă.
Datorită acesteia, bateriile smartphone-urilor în curând vor dubla timpul de lucru fără reîncărcare.
Amplificatorul de putere este unul dintre elementele - cele mai mari consumatoare de energie la telefoane. Funcția lui constă în convertirea energiei electrice în semnale radio. El consumă energie în două moduri de bază: în modul de așteptare și în modul de trimitere a semnalului de date digitale. Acest cip consumă mai mult de 65% de energie și unica modalitate de a-l face mult mai economic, constă în reducerea consumului de energie în modul de așteptare.
Dificultatea constă în faptul că semnalele pot fi distorsionate la o trecere bruscă de la consumul redus al energiei în regimul stand-by la nivelul ridicat de consum în regimul de transmitere a datelor . Acest lucru duce la o risipă de energie electrică şi impune proprietarii smartphone-urilor să taxeze aceste dispozitive mai multe ori pe zi.
Compania ETA Devices susține că a reușit să rezolve această problemă cu ajutorul unui amplificator nou. Se așteaptă ca această tehnologie să reducă de două ori consumul energiei de stațiile de bază și smartphone-uri.
Compania ETA Devices fondată de profesorii Joel Dawson şi David Perrault, propune o transmisie electronică incredibil de rapidă. Aceasta verifică diferite tensiuni trimise la tranzistorii cipului și alege una care reduce consumul energiei. Această tehnologie, numită „dephasing multi-nivel asimetric” , permite de a face acest lucru pînă la 20 de milioane de ori pe secundă.
Această tehnologie este încă în curs de dezvoltare, dar primele modele pot să apară în 2013. Oamenii de ştiinţă speră că un singur cip poate lucra direct cu mai multe standarde și frecvențe, inclusiv CDMA, GSM, și 4G LTE. Pentru comparație, în iPhone sunt incorporate cinci astfel de cipuri.
Compania intenționează să prezinte în mod oficial produsul în luna februarie, la Mobile World Congress din Barcelona. În primul rând, acesta va fi lansat pe piețele emergente, unde stațiile de bază funcţionează pe generatoare diesel. Potrivit unui raport publicat, numai combustibilul costă 15 miliarde $ pe an.
Reducerea consumului de energie a devenit una dintre priorități în dezvoltarea noilor tehnologii.
Sursa: energy-fresh.ru