ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Băuturile răcoritoare din comerț omoară anual 184.000 de oameni

Băuturile răcoritoare din comerț, îndulcite cu zahăr, provoacă anual moartea a 184.000 de oameni la nivel mondial, potrivit unui nou studiu.

„Multe țări au un număr mare de decese care rezultă dintr-un singur factor alimentar cunoscut, și anume sucurile și alte băuturi îndulcite cu zahăr. Reducerea drastică a consumului sau eliminarea lor trebuind să fie o prioritate la nivel global”, a explicat Dariush Mozaffarian, decan al Facultății de Științe ale Nutriției de la Universitatea Tufts din Boston (Massachusetts) și principalul autor al studiului.

Estimările de consum s-au făcut pornind de la 62 de anchete alimentare efectuate asupra unui număr de peste 600.000 de persoane, între anii 1980 și 2010, în 51 de țări. Cercetătorii au estimat, de asemenea, cantitățile de zahăr disponibile la nivel național din 187 de țări și au făcut o corelare cu frecvența cazurilor de diabet zaharat, de boli cardiovasculare și de cancer în diferite regiuni geografice și la diferite populații. Studiul a demonstrat legătura dintre decese și consumul de băuturi răcoritoare după cum urmează: 133.000 de decese provocate de diabet, 45.000 de boli cardiovasculare si 6.450 de cancer.

În cadrul studiului, au fost incluse bauturile carbogazoase indulcite cu zahar, băuturile din fructe, băuturile energizante, ceaiurile indulcite, dar și cele făcute în casă cu un conținut minim de 60 de calori la 235 de mililitri. Sucurile cu conținut 100% din fructe nu au fost incluse în studiu.

Impactul consumului de sucuri și alte băuturi dulci asupra mortalității variază semnificativ între diferitele populații, de la o rată de mai puțin de un procent în Japonia, la vârsta de peste 65 de ani, la una de 30% la mexicanii sub 45 de ani.

Printre cele 20 de țări cele mai populate, Mexicul a avut în perioada studiului cea mai mare rată a mortalității atribuite consumului de băuturi carbogazoase și alte băuturi dulci, cu 405 decese la un milion de adulți sau 24.000 de decese pe an. Statele Unite au fost pe locul al doilea, cu 125 de decese anual la un milion de adulți sau 25.000 de decese pe an.

Aproximativ 76% din decesele legate de consumul de sucuri și de alte băuturi dulci au fost înregistrate în țările cu venituri mici și medii.

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare din România susține că studiul nu stabilește o relație de cauzalitate între consumul de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr și bolile cronice. „Concluziile studiului arată că subiecții acestuia au decedat de boli cronice, precum diabetul, bolile cardiovasculare sau cancer. Cercetătorii nu oferă nicio dovadă luând în calcul consumul de băuturi răcoritoare la nivel global și concluzionează că aceste băuturi reprezintă o cauză a deceselor, chiar dacă autorii înșiși recunosc că subiecții sufereau de boli cronice”, se arată în declarația Asociației.

 

Sursa: green-report.ro

Vineri, 21 august 2015
Vizualizări: 1203

Citiţi de asemenea

La finele lunii aprilie, parlamentul a votat în primă lectură  proiectul de lege care prevede introducerea unui mor...
102
În Chișinău sînt tăiați mai puțini copaci sănătoși, dar această problemă încă există, deoarece Asociația ”Spații Verzi” ...
263
"Pădurea este mult mai mult decît vedem", spune omul de știință, ecologul Susan Simmard. Studierea pădurilor pe parcursu...
301
Tenul tânăr, indiferent de vârstă, este visul oricărei femei, dar și preocuparea nr. 1 în industria mondială a frumuseţi...
540