Beneficiile pentru sănătate a semințelor de Chia
In urma unor analize s-a descoperit ca semintele Chia contin de 8 ori mai multi acizi grasi Omega 3 decat somonul proaspat de Atlantic.
Cuceritorii spanioli, ajungand in Mexic, au botezat aceasta planta Salvia hispanica L si mai apoi au uitat de ea – mai bine de cinci secole. Cand cercetatorii moderni au efectuat anumite teste, au fost uimiti deoarece semintele de Chia au depasit orice asteptari. Semintele de Chia contin: de 5 ori mai mult calciu decat laptele integral; de 13 ori mai mult magneziu decat broccoli; de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele proaspete; multe fibre decat semintele de inul; sim mai multe proteine decat soia.
Desi semintele au fost initial recoltate de catre azteci in Mexic, astazi culturile prospera in bazinul Amazonului si in Peru. Acolo exista un climat ideal si un mediu curat pentru ca semintele de Chia sa creasca tot timpul anului.
Semintele de Chia contin mai multe vitamine benefice si minerale decat multe fructe, legume si produse lactate din alte zone.
Consumate in fiecare dimineata in iaurt sau in cereale, ne pot transforma intreaga zi: avem un volum crescut de energie toata ziua si dormim mai bine noaptea; ne imbunatatesti tranzitul intestinal; ne putem controla mai usor greutatea
Pe termen lung semintele de Chia ne ajuta in rezolvarea problemelor cu inima, arterele, tensiunea arteriala, colesterolul, articulatii si nu numai.
Semintele de Chia le putem adauga in orice reteta, de la micul dejun alcatuit din fulgi de ovaz, la macaroanele cu branza de la pranz, la tot felul de mancaruri si deserturi. Exista si o cura cu seminte de Chia, ce se tin in apa timp de 15 minute si apoi sunt inghitite cu apa cu tot.
Sursa: agriculturae.ro