ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Bilingvismul – folositor pentru creier
 

 

Bilingvismul, practicat în fiecare zi, întîrzie cu cîţiva ani apariţia simptomelor maladiei Alzheimer la persoanele în vîrstă, informează Mediafax.

 

Acest "termen de graţie" poate ajunge pînă la cinci ani, o "performanţă" ce nu a putut fi atinsă de niciun medicament actual. Acestea sunt rezultatele unui studiul realizat de Institutul Rotman din cadrul Centrului de cercetări geriatrice Baycrest din Toronto.

Cercetătorii au examinat dosarele medicale a peste 200 de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer şi au constatat că aceia care au vorbit frecvent două sau mai multe limbi, timp de mai mulţi ani, s-au bucurat de o amînare, ce putea ajunge pînă la cinci ani, în ceea ce priveşte apariţia simptomelor acestei maladii care afectează funcţiile mintale.

Din echipa de cercetători au făcut parte: un specialist renumit în ştiinţe cognitive - medicul Fergus Craik de la Institutul Rotman, un expert în bilingvism - medicul Ellen Bialystok de la Universitatea York - şi un specialist în maladia Alzheimer - medicul Morris Freedman.

"Nu spunem că bilingvismul poate să prevină maladia Alzheimer sau alte dezechilibre cerebrale, dar el poate contribui la crearea unor rezerve cognitive în creier, care par să întîrzie apariţia simptomelor maladiei Alzheimer pentru o bună bucată de timp", a declarat Fegus Craik.

Aceste simptome se referă la pierderi de memorie, stare de confuzie şi degradarea capacităţii de orientare în spaţiu.

Descoperirea medicilor canadieni se adaugă altor studii ştiinţifice recente, potrivit cărora anumiţi factori, precum exerciţiile fizice practicate cu regularitate şi o alimentaţie sănătoasă, pot ajuta creierul uman în faţa riscului de degradare a capacităţilor cognitive.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Luni, 16 aprilie 2012
Vizualizări: 1716

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
180
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
132
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
239
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
93