Bloomberg a alcătuit clasamentul țărilor imorale

/ Vizionări: 3020

Bloomberg составил рейтинг аморальных стран

 

 

Bloomberg: a scăzut brusc preţul la baterii pentru vehicule electrice
Bloomberg: a scăzut brusc preţul la baterii pentru vehicule electrice

Clasamentul liderilor mondiali în răspîndirea obiceiurilor dăunătoare în rîndul populației a fost alcătuit de agenția Bloomberg, estimînd răspîndirea fumatului, drogurilor și a jocurilor de noroc. Primul loc a fost ocupat de Republica Cehă, ultimul de Zambia.

 

Analiștii Bloomberg au studiat înclinația spre obiceiuri proaste ale cetățenilor din 57 de țări. În scopul alcătuirii ratingului au fost luate patru variabile: cantitatea medie de băuturi alcoolice consumate de fiecare locuitor adult al țării, numărul de țigări fumate, răspîndirea consumului de droguri (procentul consumatorilor de droguri în rîndul persoanelor cu vîrsta între 15 și 64 de ani), și pierderile totale cauzate de jocurile de noroc ca procent din PIB , relatează "Interfax". Ca droguri au fost considerate și opioidele, unele dintre care se eliberează cu rețetă.

Pentru valoarea maximă a fiecărei variabile, țara a primit 25 de puncte. În cazul în care valoarea variabilei era minimă, statul a primit 0 puncte. Pentru fiecare țară a fost derivat un scor final. Un scor mai mare indica o încinație mai mare spre vicii. În mod tradițional, se considera că cu cît este mai proastă situația economică din țară, cu atît mai nesănătos este stilul de viață al populației ei. Cu toate acestea, datele Bloomberg resping această teorie: în mod evident cele mai sărace țări pur și simplu nu au bani pentru așa ceva.

Top zece al țărilor "imorale" este deschis de Republica Cehă (locul 45 în ceea ce privește PIB-ul, potrivit estimărilor Băncii Mondiale). În top zece, de asemenea, intră Australia (locul 13 în ceea ce privește PIB-ul) și Spania (locul 12 în ceea ce privește PIB-ul).

Cea mai "nevinovată" țară s-a dovedit a fi Zambia, care intră în numărul celor o sută de țări cele mai sărace din lume. De asemenea, în top zece țări cu moralitate ridicată au intrat Salvador, Bolivia, Guatemala, Venezuela, Thailanda, Mexic, Columbia, Turcia și Ecuador. Bloomberg a indicat că locuitorii din țările furnizoare de droguri – Columbia, Mexic și Venezuela – consumă foarte puțin droguri.

Locuitorii Rusiei beau anual mai mult de 16 de litri de alcool, fumează circa 2700 de țigări, pierd 0,03% din PIB în jocuri de noroc. Indicatorii la droguri sînt după cum urmează: 3,5% din populație fumează cannabis, 1,64% utilizează opiacee, amfetamine și ecstasy - 0,4% și 0,7%, respectiv, cocaină - 0,2%.

 

 

Bloomberg составил рейтинг аморальных стран

 

 

Sursa: noi.md