Broasca cu ochii roşi –un personaj pitoresc din desene animate
Broasca cu ochii roşi (Agalychnis callidryas). Pentru prima dată, specia a fost descrisă în 1862 de Cope. Numele latin al speciei este derivat de la cuvintele greceşti: Kallos (frumos) şi dryas (nimfa de lemn).
1.Broasca cu ochii roşi este subţire. Ochii sunt mari, avînd o membrană nictitantă, pupilele sunt verticale. Degetele scurte, cu tampoane groase şi ventuze, sunt mai potrivite pentru a urca în copaci, decît pentru înot.
2. Culoarea de bază este verde, pe părţile laterale şi pe partea de sus a picioarelor – de un albastru cu desen galben, degetele sunt portocalii. Burta este albă sau cremă. Ochii sunt de culoare roşie. Culorile variază în intervalul mediului de habitat. Unele specii au pe spate pete albe mici. Broaştele tinere (în Panama) pot să-şi schimbe culoarea: ziua ele sunt de culoare verde, iar pe timp de noapte se colorează în roşu aprins sau roşu-brun. La animalele tinere ochii sunt de culoare galbenă şi nu de roşie.
3. Dimensiune: femele - 7,5 cm, masculi - 5,6 cm. Durată de viaţă: 3-5 ani.
4. Inamici: reptile - şerpi (de exemplu, şerpi de papagal Leptophis ahaetulla), şopîrlele şi broaştele ţestoase, păsări, mamifere mici (inclusiv, liliecii). Şerpi Leptodeira septentrionalis, viespi Polybia rejecta, maimuţe şi larve de muşte Hirtodrosophila batracida, vînează ouă, care sunt ,de asemenea, afectate de infecţii fungice, cum ar fi Filamentous ascomycete. Mormolocii sunt vînaţi de artropode mari, peşti şi păianjeni acvatici.
5. Hrana: broasca cu ochii roşi este un amfibiu carnivor care mănîncă diferite animale mici care încap în gură: insecte (gîndaci, muşte, molii şi păianjeni), şopîrle şi broaşte mai mici.
6. Comportamentul este nocturn. Broaştele arboricole cu ochi roşii pot înota, au o vedere parabolică buna şi simţul tactil foarte dezvoltat. Ziua broaştele dorm pe partea inferioară a frunzelor verzi, ascunzîndu-se de prădători. În timpul odihnei ochii lor sunt închişi cu o membrană translucidă, care nu împiedică broaştelor să vadă. Dacă broasca cu ochi roşii este atacată de un animal de pradă, ea deschide brusc ochii şi culoarea lor de un roşu aprins duce în eroare atacatorul. La un moment dat, prădătorul înţepeneşte şi broasca scapă. Cînd vine noaptea, broaştele se trezesc, cască şi se întind. În ciuda culorii aprinse respingătoare, broaştele cu ochi roşii nu sunt otrăvitoare, însă pielea lor conţine un număr mare de peptide active (tachykinin, bradikinin, kaerulein şi demorphin).
7. Reproducerea începe cu primele ploi, la începutul sezonului umed. Masculii, concurînd între ei, orăcăie activ, încercînd să atragă femela. În nopţile uscate masculii cîntă, stînd sus, deasupra vegetaţiei, în timpul ploii sau cînd rezervoarele de apă sunt pline, ei coboară pe pămînt şi stau în umbra unor arbuşti şi copaci mici. Cînd apare femela, spre ea se îndreaptă mai mulţi masculi. Femela are un obicei, să sară cu mascul în spate în apă şi să rămână acolo timp de aproximativ zece minute pentru a absorbi apa prin piele. După aceea, femela depune ouăle pe frunze (cîte un ou pe o frunză, în total 30-50 buc) care atîrnă deasupra apei. În timpul sezonului de reproducere, femela se poate împerechea cu mai mulţi masculi şi prelungi ouatul de pînă la cinci ori.
Sursa: vgil.livejournal.com