Bucătăria Vegetariană. Câteva reţete simple şi delicioase.
Untul ghee
Ingrediente:
- Unt natural (fără aditivi, uleiuri vegetale, etc.)
Preparare:
Untul se pune într-o oală mare cu pereţi groşi, şi se pune la focul mediu, fără a închide capacul.
Când untul se topeşte, pe suprafaţa lui apare spuma, aceasta trebuie să fie colectată într-un vas separat.
Se face focul mai mic, se lasă untul să fiarbă, amestecând din când în când şi îndepărtând spuma care se formează.
Untul este gata atunci când va deveni transparent, va dobândi o culoare aurie şi o aromă de nucă.
După ce se răceşte un pic, se strecură prin 2 straturi de tifon.
Se lasă să se răcească complet într-un vas neacoperit.
Poate fi păstrat fără frigider, deoarece nu se alterează.
Spuma îndepărtată în timpul fierberii, poate fi folosită pentru prepararea copturilor, cerealelor şi legumelor.
Varza fiartă cu mazăre verde.
Ingrediente pentru 5 porții:
- Varza 1 kg.
- Mazăre verde conservată 300 de grame.
- Verdeaţa
- Untul ghee 20 gr.
- Condimente (chimen, ghimbir, curcuma)
Preparare:
Varză se toace, într-o tigaie adâncă se topeşte untul ghee, se adaugă chimen, după 10 secunde, ghimbir si curcuma şi se pune varză tăiată.
Să se prăjească la foc mediu, amestecând din când în când. După 10 min. se adaugă la varza mazăre conservată (cu lichid), se amestecă şi se fierbe sub capac, timp de 10 minute la foc mic.
La sfârşit se pune sare, şi se adaugă verdeaţa.
Varza este gata.
Cartofi la cuptor cu smântână.
Ingrediente pentru 5 porţii:
- Cartofi 1,5 kg.
- Smântâna , 300 gr.
- Untul ghee 20 gr.
- Condimente (chimen, ghimbir, curcuma)
Preparare:
Se spală şi se curăţă cartofii, şi se tăie de-a lungul în 4 bucăţi. Se pune intr-o tigaie sau castron, se adaugă sare, se adaugă condimente şi smântână şi se amestecă bine. Se unge o tavă cu ghee, se pun cartofi, se repartizează în mod egal, si se coc în cuptor la aproximativ 200 ° C până la ce sunt gata, aproximativ 40-50 de minute.
Cartofii sunt gata.
Salata Olivier fără carne
Ingrediente pentru trei-patru porţii:
- Cartofi - 300 gr.
- Morcov - 170 gr.
- Castraveţi muraţi - 200 gr.
- Mazăre verde - 300 gr.
- Paneer (sau brânză din Adîgheia) - 150 gr.
- Smântână - 250 gr.
- Măsline negre (opțional) - 100 gr.
- Caşcaval cu cheag tare (rusesc sau olandez) - 150 gr.
- Condimente - curcuma, ghimbir, sare neagră (după disponibilitate)
- Sare (după gust)
Preparare:
se fierb şi se curăţă cartofi si morcovi, se taie în cuburi. De asemenea,se taie în cuburi castraveţi muraţi, brânzeturi şi măsline. Toate se amestecă, se adaugă mazărea, se pune sare, condimente şi smântână.
Salata este gata pentru mâncare!
Fasole cu morcovi
Ingrediente pentru 5 portii:
- Fasole 250 gr.
- Morcovi 250 gr.
- Unt ghee 30 de grame.
- Pasta de tomate 10 gr.
- Condimente (chimen, ghimbir, curcuma, asafoetida)
Preparare:
Fasole se alege, se spală, şi se lasă înmuiată peste noapte. Se scurge apă, în care s-au înmuiat fasole, se toarnă apă proaspătă astfel ca nivelul apei să fie cu două degete mai sus de fasole, se aduce la fierbere şi se pune asafoetida (pe vârful cuţitului).
Morcovii se spală, se curăţă şi se dau pe o răzătoare cu găuri mari.
Într-o tigaie se încălzeşte untul topit, se adaugă condimente întregi, după 20 de secunde – cele măcinate, şi după 10 secunde se pune morcovii raşi.
Se prăjesc morcovii la foc mediu, timp de şapte minute.
Când fasolea va fi gata (se fierbe aproximativ o oră şi jumătate), se adaugă morcovii prăjiți si pasta de tomate. Adăugăm sare, amestecăm uşor şi lăsăm la foc pe 2-3 minute.
Bucata este gata
Samos
Ingrediente pentru 20 bucăţi:
- Faina C/S - 400 gr.
- Unt - 100 gr.
- Sare - 0,5 linguriţă
- Cartofi - 250 gr.
- Conopida - 350 gr.
- Condimente: ghimbir, şofran, coriandru măcinat, chimion, piper negru măcinat.
- Ulei pentru prăjit.
- untul ghee - 2 linguri de masă
- mazare verde - 200 gr.
Preparare:
Umplutură
se cearnă faina intr-un castron, se adaugă sare şi unt topit. Se amestecă făina cu unt şi se turnă apă (150ml), se frământa aluatul. Se frământă 5 minute, până când acesta devine omogen şi elastic, apoi se face boţul şi se lasă acoperit cu o cârpă umedă.
Se curăţă cartofii şi se taie în cuburi mici. Conopida se dă pe o răzătoare cu găuri mari sau se toacă în bucăţi mici. Mazăre verde se pune la fiert in apa sărată până când devine moale, şi se pune într-o strecurătoare.
Într-o tigaie adâncă de prăjire se încălzește untul ghee, se pune chimen, şi apoi condimentele măcinate, în afara de piper negru. Cu câteva secunde mai târziu se pun în tigaie cuburi de cartofi şi se prăjesc timp de 4 minute. Apoi se adaugă conopidă şi se prăjeşte încă 4 minute, amestecând din când în când. Se toarnă în tigaie puţină apă, se acoperă şi se fierbe 15 minute, până când legumele se înmoaie, apoi se adaugă mazărea, se condimentează cu sare şi piper negru. Puneţi umplutura pe tavă, astfel încât să se răcească.
Aluatul
Se formează 10 bile de aluat şi se întinde fiecare într-o tortă cu diametrul de 15 cm, pe suprafaţa presărată cu faină. Se taie fiecare tortă în jumătate, apoi se înmoaie marginea dreaptă în apă (nu toată, ci până la jumătate, caci după aceasta părţile se vor lipi între ele). Torte se îndoaie şi se prind pe linie dreaptă, astfel că să se obţină conuri. Apoi, întoarceţi aceste conuri pe dos cu atenţie, pentru ca joanta să rămână în interior. Apoi conul se umple pe 2 / 3 cu umplutură şi marginea se prinde.
Se încălzeşte uleiul pentru prăjit la foc mediu intr-o tigaie adâncă. Cantitatea uleiului trebuie să fie suficientă pentru ca samos să fie acoperit complet cu el. Se prăjesc câteva samos concomitent. În timp ce se prăjesc, să se întoarcă de câteva ori, ca să fie prăjite pe ambele părţi. Timpul de prăjire – 6-8 minute, după aceasta se recomandă să se pună pe strecurătoare, ca să se scurgă uleiul.
Pizza vegetariană
Ingrediente pentru 5 porţii:
Aluat:
Varianta 1 (aluat înfoiat):
- Unt 100 gr.
- Chefir 220 gr.
- Faina 300 gr.
- Sare 5 gr.
- Soda ¼ lingura de ceai
Varianta 2 (aluat subţire):
- Faina 300 gr.
- Unt 100 gr.
- Sare 5 gr.
- Apa
- Soda ¼ lingura de ceai
Umplutură:
- Măsline
- Ardei gras 70 gr.
- Vinete 500 gr.
- Tomate 150 gr.
- Caşcaval 350 gr.
- Smântâna 200 gr.
- Ulei de răsărită (pentru prăjirea vinetelor)
- Sare
- Turmeric
- Verdeaţa (coriandru, busuioc)
Modul de preparare:
Aluatul varianta 1
Se cearnă faina într-un castron, se adaugă sare, soda şi untul moale. Se amestecă untul cu faină. Adăugând chefir, se face aluat. Se lasă pe 20 de minute. Apoi se întinde aluatul pe o suprafaţă, presărată cu faină, se pune pe o tava, unsă cu unt.
Aluatul varianta 2
Se cearnă faina într-un castron, se adaugă sare, soda şi untul moale. Se amestecă untul cu faină. Adăugând apă, se frământă aluatul. Aluatul trebuie să fie tare şi elastic. Se lasă pe 20 de minute după ce se întinde aluatul pe o suprafaţă, presărată cu faină, se pune pe o tava, unsă cu unt.
Umplutură
Vinetele se spală, se taie codiţa şi seminţele şi se taie beţişoare fine.
Măslinele se taie inele.
Caşcaval se dă prin răzătoare.
Pe aluatul de pe tava se repartizează omogen vinetele, deasupra se pun tomatele, ardei şi măsline tăiate. Se presară cu verdeaţă tăiată şi se toarnă smântâna, amestecată cu turmeric. Deasupra se presară cu caşcaval ras, şi se coace la cuptor la temperatura medie (200-220°С).
Este gata peste 30 de minute.
Sursa: vedrussa.org.ua