Călătorie pe Răut
Călătorie pe Răut
Răutul este afluentul de dreapta a Nistrului care-și ia începutul din apropierea satului Rediu–Mare, raionul Donduşeni, curge în direcţia sud-estică, de două ori îşi schimbă direcţia curgerii (lîngă Bălţi şi Floreşti) şi se varsă în Nistru lîngă satul Ustia. Albia rîului atinge lăţimea de 3 m la Bălţi şi pînă la 9 km lîngă Orhei. Pe Răut sînt multe plavii, care în mare parte au fost uscate. Între Floreşti şi Căzăneşti Răutul trece prin stîncile de calcar, formînd defileuri adînci şi înguste.
Deosebit de pitoresc este Răutul în raionul Orhei, unde rîul formează o mulţime de meandre şi se scurge într-o vale adîncă, formată din creste de toltre (malul stîng), iar pe sectoarele dintre satul Trebujeni şi Furceni este înconjurată de pădure (malul drept).
Călătoria noastră începe din împrejurimile satului Trebujeni, raionul Orhei, care intră în componenţa extraordinarului complex istorico–arheologic Orheiul Vechi. Anume aici valea rîului Răut este deosebit de frumoasă. Am călătorit pe malul stîng al rîului şi traseul nostru în mare parte a trecut printr–un lanţ de munţi foarte pitoresc (pe partea stîngă) şi a unei păduri de foioase pe malul drept. Distanţa totală a traseului a alcătuit aproape 8-9 km. Aproximativ la mijlocul traseului valea rîului se lărgeşte şi formează un platou foarte larg şi pitoresc, aici au loc anual festivaluri muzicale.
Traseul se parcurge pe jos şi nu este deloc greu, poate fi recomandat oricăror categorii de turişti, inclusiv şi copiilor mai mari de 7 ani, dar trebuie să ţineţi cont că numai prima jumătate a drumului poate fi parcursă cu un mijloc de transport. Punctul final al acestui traseu este satul Furceni, Orhei. În acest loc peste Răut sînt aruncate două poduri — unul vechi şi cel nou, mai sus, pe cursul rîului.
Sursa: moldovenii.md