ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Canada ar putea trece la energia regenerabilă pînă în 2050

Canada ar putea trece complet la surse de energie regenerabilă, așa ca cea eoliană și solară, pînă în 2050, afirmă experții de la universitatea Stanford. Însă pentru aceasta vor trebui întreprinse acțiuni imediata, atît din partea guvernului, cît și a cetățenilor.

Echipa de cercetători, condusă de Mark Jacobson, a evaluat potențialul utilizării energiei vîntului, apei și soarelui în 50 de state ale SUA. De asemenea, ei au efectuat prospectări în 139 de țări din toată lumea, inclusiv Canada.

„Canada are capacități enorme în domeniul energeticii eoliene. De exemplu, în SUA acesta este cel mai accesibil tip de energie”, relatează Jacobson. Potrivit lui, Canada ar putea renunța la combustibilii minerali în următorii 35 de ani, iar pînă în 2050 să renunțe la folosirea acestora în proporție de 80%.

În prezent, doar 5% din energia electrică din Canada este generată din contul generatoarelor eoliene. Potrivit savantului de la Stanford, în țară trebuie să existe voință politică pentru adoptarea unor decizii cardinale, or, mulți ani, Canada s-a bazat pe gaz și petrol, iar energia eoliană nu a fost luată în seamă. Cercetătorul a menționat că generatoarele de energie solară și eoliană sînt cu mult mai ieftine decît cele în bază de motorină.

Deși lent, totuși, schimbările în Canada se produc. Conducerea țării tot mai mult ține cont de opinia savanților și ecologilor. „Noi conștientizăm faptul că trecerea la energetica verde nu se va produse într-un moment, dar totuși, acest lucru se va întîmpla. Canada intenționează să investească în asemenea programe”, a relatat ministrul Resurselor naturale al Canadei Jim Karr, menționînd, totodată, că Canada în prezent „se află în faza etapei de tranziție” în domeniul energeticii alternative.

 

Sursa: econet.ru

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
420
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
525
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430