Cantitatea de metan emanata din permafrostul Arcticii s-a dublat
Noile masuratori desfasurate in zona Arctica arata ca nivelul de gaz metan eliberat in atmosfera este dublu fata de cat se estimase anterior, in 2010, informeaza livescience.com.
Potrivit cercetatorului american de origine rusa, Natalia Shakov, aproximativ 17 teragrame de metan, un gaz cu efect de sera, scapa in fiecare an din regiunea arctica a Siberiei de Est. 1 teragram este egal cu 1,1 milioane de tone de metan, iar lumea emite circa 500 de milioane de tone de metan in fiecare an din surse provocate de om si natura.
Noi credem ca eliberarea metanului din Arctica, in special din regiunea Siberiei de Est, ar putea afecta intregul glob, nu doar Arctica”, avertizeaza Natalia Shakova, autorul principal al studiului si biochimist la Universitatea Alaska din Fairbanks.
Permafrostul arctic este o zona intens cercetata din cauza amenintarii sale climatice. Solul sau inghetat detine stocuri enorme de metan, deoarece aceste zacaminte in crestere provin din interiorul Pamantului, precum si din gazele realizate de microbii care traiesc acolo.
Oamenii de stiinta se tem ca incalzirea regiunii arctice ar putea duce la topirea rapida a permafrostului, eliberand tot metanul depozitat.
In studiul realizat, Shakova si colegii sai au efectuat masuratori la mii de bule de metan, intre anii 2003 si 2012. Ei atribuie incalzirea permafrostului unei schimbari de lunga durata, initiata atunci cand nivelul marii a crescut, la sfarsitul ultimei ere glaciare.
Alti cercetatori, cred ca incalzirea permafrostului a inceput mai recent.
Aceasta este prima data in 12.000 de ani cand Oceanul Arctic s-a incalzit cu 7 grade Celsius in timpul verii si asta este ceva cu totul nou. Daca avem o explozie de metan va fi o catastrofa”, a spus Peter Wadhams, de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.