Cantitatea produselor lactate falsificate crește
În pofida scandalurilor și a nemulțumirii funcționarilor, rușii sînt hrăniți cu surogate. Deja de un an, Rusia este zguduită de scandaluri în jurul produselor alimentare falsificate sau periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Funcționarii și experții sînt nemulțumiți, fac declarații tari pentru presă, amenință cu sancțiuni producătorii neonești, însă nimic nu se schimbă …
O nouă declarație tristă a fost făcută la forumul Internațional de la Moscova „Industria laptelui și a cărnii” șeful de la „Rosselihoznadzor” Serghei Dankvert. Potrivit estimărilor funcționarului, 11% din întreaga producție de lapte de pe piața rusă este falsificată, iar în unele categorii de mărfuri, produsele contrafăcute constituie circa 50%.
Serghei Dankvert: „Dacă luăm întreaga cantitate a produselor falsificate, atunci anul trecut avem 11% dintre încălcări. Iar dacă luăm după o categorie mai serioasă, atunci ajunge pînă la 50%. Acolo, unde sînt mai multe grăsimi, acolo sînt mai multe produse contrafăcute”.
Problema este că la fabricarea produselor lactate grase, producătorii adaugă uleiuri vegetale ieftine, în special, ulei de palmier. Potrivit legii, acest produse nu poate fi numit „cașcaval”, „unt”, „smîntînă”, „frișcă”.
Însă pe producătorii neonești acest lucru nu-i deranjează. Desigur, marfa etichetată drept „cașcaval” poate fi vîndută cu mult mai scump, decît cea marcată ca „produs de cașcaval”. În final, consumatorii nici nu mai știu ce cumpără, plătesc mai scump și primesc produse de calitatea destul de dubioasă: cardiologii, gastroenterologii și endocrinologii avertizează oamenii privind nocivitatea consumului produselor ce conțin ulei de palmier.
Potrivit lui Serghei Dankvert, nu are rost doar falsificarea producției cu conținut redus de grăsimi (2-3,5%). De aceea, cumpărînd lapte, chefir și brînză degresată, puteți fi siguri că acolo nu este ulei de palmier (deși pot fi alte „surprize”).
Însă în privința cașcavalului și untului trebuie să fim atenți. În rețele sînt o mulțime de plîngeri de la consumatorii care afirmă că untul procurat în magazin are gust de margarină, iar sașcavalul – categoric nu seamănă cu cel natural. Și cu cît e mai ieftin produsul, cu atît există mai multe șanse că veți mînca nu ceea ce intenționați să cumpărați.
Serghei Dankvert propune în calitate de soluție pe piață transmiterea controlului asupra calității produselor lactate de la Rospotrebnadzor la serviciile veterinare locale. Însă nu este clar dacă el va fi auzit…
Deocamdată, producătorii profită de faptul că în condițiile „substituirii importurilor”, ei sînt purtați pe mîini. Apariția deficitului de produse alimentare poate cauza probleme sociale. Concurența în condițiile anti-sancțiunilor rusești s-a prăbușit. Iar acum puteți să nu alergați după calitate: vor cumpăra totul, din disperare.
În general, am ajuns în situația ce se întîmplă foarte frecvent. Am vrut să stimulăm producătorii, dar în realitate doar am majorat cantitatea de ulei de palmier în „cașcaval”.
Sursa: ruslekar.info