Capacitatea de plutire a furnicilor de foc va ajuta la crearea materialelor impermeabile noi şi îmbunătăţirea tehnicii de lucru (+ Video)
Capacitatea de plutire a furnicilor de foc va ajuta la crearea materialelor impermeabile noi şi îmbunătăţirea tehnicii de lucru (+ Video)
Specia de furnică Solenopsis Invicta, de asemenea, cunoscută sub numele de furnică de foc, recent a devenit partenerul oamenilor de ştiinţă în crearea materialelor noi, rezistente la apă, şi în avansarea roboticii. Furnicile sunt extrem de rezistente şi recent oamenii de ştiinţă, încă o dată au putut să se convingă de acest fapt, când au vizionat cum insectele se grupează împreună pentru a crea o similitudine de plută, în scopul de a supravieţui la inundarea locuinţei lor. Colonia se agaţă cu toate labele şi pluteşte pe suprafaţa apei . Un spectacol foarte interesant, de asemenea, pentru că furnicile, care se află în stratul inferior al plutei rămân complet uscate!
În prezent cercetătorii sunt în căutarea modalităţii de a împrumuta tehnologia furnicară pentru a crea materiale şi roboţi noi, pentru a le încuraja la ajutorul omului. Dacă nu credeţi în aceste furnici - vedeţi video nostru.
Nathan Mlot, un inginer mecanic de la Institutul de Tehnologie din Georgia (Georgia Institute of Technology) şi echipa lui au fost printre primii cercetători ai coloniilor de furnici de foc în întregime, în loc de examinarea exemplarelor aparte.
În studiile precedente s-a constatat că, deşi nimerind în apă o singură furnică începe a se învârti, încercând să rămână pe suprafaţă, în jurul ei rămâne un strat subţire de aer care acţionează ca o vestă de salvare personală. Când furnicile nimeresc în apă cu grămadă, ele se agaţă strâns una de cealaltă, folosind guri şi alte membre, şi formează o structură stabilă, care poate rezista la ape tulbure.
Furnicile se conectează la întâmplare, gurile lor sunt anexate de labe şi corpuri, iar imediata apropiere fizică le permite să împingă tubul de aer de la o specie la alta, deplasându-se treptat, pe suprafaţă. Prin combinarea eforturilor, ele devin impermeabile.
Oamenii de ştiinţă, au fost nevoiţi să scufundă furnicile la 8 centimetri sub apă, pentru a verifica când se va rupe lanţul, precum şi să îngheţe întreaga "plută" în azot lichid, pentru a investiga structura cu microscop. Cu ajutorul unor astfel de experimente, savanţii speră să utilizeze această tehnologie "agăţătoare" pentru producerea materialelor impermeabile mai fiabile. De asemenea, ei susţin că această descoperire va contribui la îmbunătăţirea metodelor şi tehnologiilor de robotizate.
O furnică nu poate înota, dar sute deja pot, prin urmare, există o probabilitate ca o sută de roboţi simpli ar putea îndeplini sarcini mai complexe, fără a fi mecanisme şi maşini complicate, mari.
Cercetătorul Edward O. Wilson povesteşte despre colonia furnicilor de foc ca o singură unitate; toate furnicile lucrează unit pentru a realiza anumite sarcini şi una fără alta nu ar putea supravieţui. Se pare că şi noi, oamenii, putem învăţa de la aceste creaturi mici, în special, să înţelegem şi să apreciem beneficiile apropierii spirituale, sprijinului reciproc şi unire.
Autor: Brit Liggett
Sursa: zelife.ru