ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Căpușa de taiga ne tratează
Căpușa de taiga (lxodes persulcatus) este un animal arachnid, ci nu o insectă (cum ea este numită în mass-media).

Corpul plat și dens al căpușei are patru perechi de picioare. Fără ochi. Capul este înarmat cu organe bucale care formează o așa-numită trompă cu dinți mari, îndreptate înapoi, precum și este dotat cu organe de simț, miros și gust. În interiorul trompei este maxilarului cu care căpușa taie pielea animalului cu sânge cald. Ea se hrănește cu sânge. Așteptând prada căpușa se urcă pe un fir de iarbă sau un arbust, la o înălțime de nu mai mult de jumătate de metru și așteaptă cu răbdare o oportunitate pentru a se agăța de corpul unui mamifer, unei pasăre sau unui om. Târându-se pe corpul străin căpușa un timp destul de îndelungat alege locul de mâncare. Saliva sa ulterior eliberată în rana animalului cu sânge conține o mulțime de diferite substanțe biologic active. Unii dintre ele anesteziază rana, altele distrug pereții vaselor sanguine și țesutul înconjurător, iar altele suprimă reacția imunitară care vizează smulgerea căpușei.

Săturându-se, femela pleacă într-un stat de frunze din pădure și după digerarea sângelui începe a depune 1,5 – 2,5 mii de ouă, din care peste câteva săptămâni apar larve de dimensiunea unei semințe de mac. Larvele atacă rozătoarele mici din sol. Apoi pleacă în stratul de frunze unde ele își pierd culoarea și se transformă în următoarea fază de dezvoltare - nimfe. După hibernare nimfele în mod similar ies la vânătoare, pândind veverițe, iepuri, arici. Nimfă umplută cu sânge peste un an se transformă într-o femelă, sau într-un mascul. Căpușele trăiesc 4-5 ani.

În natură căpușele sunt menite să aplaneze focare de infecție emergente, prevenind astfel o pandemie a animalelor cu sânge cald: mamifere și păsări. Datorită căpușei de taiga și altor insecte care sug sânge, toate animalele sălbatice și persoanele care încă din copilărie sunt asociate cu pădurea au imunitate la boli virale.

Numărul de căpușe în zonele forestiere depinde în mare măsură de cantitatea animalelor de la care ei se hrănesc - rozătoare mici, păsări și cuiburi cu pui. În peisajul antropic căpușele sunt  aduse de mamifere domestice și sălbatice și păsări.

Căpușa de taiga transportă în corpul său mic mai multe duzini de vaccinuri împotriva infecțiilor, inclusiv encefalita, borelioza Lyme, ehrlichiosis de granulocite uman, ehrlichiosis monocit uman și altele. Ea este un laborator natural mobil pe opt lăbuțe care a fost apreciat doar de câțiva dintre noi.

Toate infecțiile "periculoase" din punct de vedere al infecțiilor umane, inclusiv encefalita, au circulat în mediul nostru cu mult înainte de apariția atât căpușei de  taiga, cât și a oamenilor. Un rol important în menținerea focarelor naturale de infecție astăzi aparține animalelor mici de pădure - șoarecilor de câmp, veverițelor siberiene, etc.

Animalele sunt de asemenea sensibile la infecții, în organismul lor  virușii se dezvoltă bine, dar boala decurge fără efecte nocive aparente. Numai datorită căpușei de taiga, care este un mediator între animalele care au fost bolnave și omul sănătos, avem un vaccin la 100% natural împotriva posibilelor complicații infecțioase în viitor. Și aproape gratuit, plătind doar o microdoză de sânge. Vaccinele similară ne pun în copilărie medicii, de exemplu, de la variola. Dar la o vârstă mai înaintată, mai multe vaccinuri sunt ineficiente sau contraindicate. Prin urmare, cu cât mai devreme omul se va întâlni cu căpușa, cu atât este mai bine pentru sistemul imunitar al organismului nostru.

Numai acele persoane care din copilărie sunt separate de animalele sălbatice (cetățenii urbani), persoanele cu sănătate precară, precum și oamenii care intră în panică din cauza fricii de căpușe, inspirate de presă și televiziune.

Frica este utilă doar pentru cei care câștigă bani în urma vaccinărilor artificiale și în prezent asigurării inutile împotriva mușcăturii căpușei. Imunoglobuline foarte scumpe nu oferă protecție absolută împotriva bolii și nu sunt atât de inofensive pentru sănătatea și imunitatea noastră.

Infecția de encefalita virală este promovată prin contact cu animale cu sânge cald bolnave, și nu căpușe. Amintiți-vă că întâlnirea căpușei cu om este mai periculoasă pentru căpușă, care de obicei moare din cauza omului nerezonabil.

Sfatul meu pentru cel care vrea să evite complicații severe de infecții, să reevalueze rolul căpușei în natură. Căpușa de taiga este un panaceu evident pentru multe boli virale. Nu vă mai temeți de frații noștri mici, începeți să trăiți în armonie cu natura!
 

Sursa

Sâmbătă, 19 iulie 2014
Vizualizări: 2401

Citiţi de asemenea

Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
100
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
39
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
69
Chișinăul nostru , desigur, estre un oraș vechi, cu o istorie bogată. Cunoaștem multe despre el din lucrările istoricilo...
112