ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Carnea de pui ne poate îmbolnăvi 


 

 

Un nou tip de infecţie care poate cauza boli grave a pus Europa pe jar! Se numeşte campylobacterioză şi e cauzată de o bacterie care se întîlneşte în carnea crudă de pui. Virusul provoacă dureri abdominale sau boli grave, precum meningita.

 

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) a făcut public un raport din care reiese că la nivelul întregii Uniuni Europene există 212.064 de cazuri de îmbolnăvire cu campylobacteria, iar numărul infecţiilor e în continuă creştere. Oamenii se pot îmbolnăvi prin contact cu animale bolnave sau prin consumul cărnii de pasăre contaminată.

Specialiștii spun că campylobacter se găseşte în carnea crudă de pui, la suprafaţa carcaselor. Nu se distruge uşor în mediul înconjurător, ci doar prin gătire. Este important să ştim că aceasta nu intră în interiorul cărnii, ci stă pe ea. Bacteria se dezvoltă la 4 grade Celsius, iar la 25 de grade, respectiv la temperatura unei camere, se înmulţeşte deja exponenţial.

Simptomele îmbolnăvirii pot da impresia unei apendicite: dureri de cap, diaree (chiar şi 20 de scaune pe zi!), febră, dureri abdominale. Persoanele care au sistemul imunitar slăbit se pot îmbolnăvi de meningită.

Această bacterie se găseşte, în special, în carnea învechită, cu termenul de valabilitate depăşit. Cumpărătorii trebuie să f i e foart e atenţi la etichetele de pe aceste produse, iar dacă nu au etichete sau au termenul de valabilitate expirat ori aproape de expirare, să nu le cumpere.

 

Cum ne putem îmbolnăvi:

• Atunci cînd nu se respectă condiţiile de igienă. De exemplu, în cazul în care se taie carnea contaminată, iar cu acelaşi cuţit se taie roşiile pentru salată.
• Cînd avem în frigider depozitată carnea crudă pe un etaj superior, iar sub ea, alte alimente. Zeama care conţine microbi se poate scurge pe celelalte produse, care nu vor suferi tratamente termice.
• În cazul în care mîncarea nu e gătită la temperaturi suficient de mari, respectiv cel puţin 70° Celsius.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Marţi, 20 martie 2012
Vizualizări: 2355

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
295
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
466
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
346
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
466