Casa în formă de cupolă construită cu propriile mîini
Desigur, construcţia casei de cupolă nu este o sarcină uşoară, cum pot crede cei neiniţiaţi, dar nimeni nu vă împiedică să dezvoltaţi proiectul de sine stătător şi să construiţi o casa de cupolă cu propriile mîini. Dorim să vă relatăm despre construcţia efectuată de un grup de arhitecţi şi designeri francezi din Noua Zeelandă, al cărui scop era nu doar construcţia unei case ecologic curate de o generaţie nouă, dar de asemenea, cu un termen de funcţionare pentru mai multe secole. Potrivit afirmaţiei francezilor, casa de cupolă poate sta fără reparaţii mai mult de 50 ani.
Drept fundaţie pentru casa de cupola a servit o cutie, căptuşită cu beton celular şi conducte de comunicare trase în ea.
În timpul construcţiei, a fost consolidată cu bare de fier, după ce întreaga structură a fost umplută cu ciment, lucrul care nu numai că i-a dat o forţă suplimentară, dar de asemenea, i-a permis fundaţiei să fie mai mică decît însăşi casa, pe care aceasta trebuie să o menţină.
Drept bază pentru structura cupolei a servit un inel de oţel.
Ataşat de fundaţie prin intermediul unor şuruburi, anume acesta a devenit principalul şi singurul element de legătură pentru grinzi în formă de C, din care a fost asamblat reazemul central pentru acoperiş şi flancurile laterale pentru viitorii pereţi fixaţi cu şipci.
Atunci cînd cadrul a dobîndit linii finale, constructorii au început placarea pereţilor interiori ai casei, acoperind întreaga structură cu film, în caz de o ploaie neaşteptată.
Un astfel de pas a fost de mare importanţă, deoarece casa a fost asamblată exclusiv din materiale naturale şi pătrunderea umidităţii ar putea duce la consecinţe dezastruoase.
În acelaşi timp, au fost identificate şi marcate spaţiile pentru viitoarele ferestre.
După finalizarea asamblării pereţilor interiori, tot spaţiul dintre grinzi a fost umplut cu lînă de bazalt, care are o origine naturală şi nu este doar absolut sigură pentru sănătatea umană, dar de asemenea, un mijloc excelent de izolare termică, fără termen de exploatare.
Pereţii exteriori au fost acoperiţi cu foi din placă aglomerată din aşchii de lemn, impregnaţi la sfîrşitul procesului de instalare cu o soluţie hidrofugă şi antibacteriană.
Pentru ca pereţii să funcţioneze mai mult timp, au fost acoperiţi cu ţiglă din bitum şi acoperiş – cu foi de cupru.
După aceea, au rămas doar lucrările de finisare – instalarea podelei, montarea scării şi amenajarea etajului doi, unde se vor situa camerele pentru copii şi dormitorul.
Centrul casei a devenit un cămin, atîrnat în centrul coloanei principale de sprijin, care a devenit un simbol al inimii casei şi care are un mic secret.
La cererea clienţilor, mecanismele speciale, ascunse în fundaţie, vor axa casa dvs, schimbînd poziţia ei în funcţie de dorinţele dvs!
Acest lucru nu doar permite să umpleţi ferestrele casei cu razele soarelui toată ziua sau dimpotrivă, să le ascundă în umbră şi de asemenea, să admiraţi de pe aceeaşi terasă zorii de dimineaţă şi apusul soarelui care sunt atît de frumoase la sfîrşitul fiecărei zile, pline de fericire .
Interiorul casei de cupolă:
Arhitecţii din întreaga lumea cred în viitorul caselor de cupolă. Şi dacă veţi construi o casă de cupolă cu propriile mîini, noi vom posta fotografiile pe site-ul nostru, pentru ca toată lumea să poată vedea această clădire.
Sursa: eco-domishko.blogspot.com