ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Casa-seră încălzită de soare. 0% servicii comunale


În timp ce noi în orașe plătim sume mari de bani pentru serviciile comunale, un fizician din Siberia a construit o casă complet încălzită de soare și absolut gratuit...

Toată lumea știe că soarele este o sursă inepuizabilă de energie care nu dăunează mediului, spre deosebire de multe dintre mineralele utile folosite.

Oamenii de știință au prezentat multe idei interesante despre modul în care poate fi utilizată energia solară în scopuri industriale și casnice. În acest articol vom vorbi despre unul dintre experimentele științifice.

Fizicianul Vladimir Vasilievici Cigarskih a construit în Siberia o casă uimitoare. Eco-casa lui este o seră încălzită de soare.

Omul de știință rus și-a construit casa ca pe o seră. Pereții clădirii sînt aranjați ca colectori termici. Primul strat sînt foi de plastic translucide prin care razele soarelui trec cu ușurință. Al doilea strat de izolație este vopsit în negru, care atrage căldura în casă, pompînd aerul cald în interior cu un ventilator.

După cum ne spune Vladimir Vasilievici, care face experimentul, cea mai bună opțiune pentru al doilea strat poate fi tabla obișnuită, vopsită în aceeași culoare neagră. Stratul termoizolant păstrează căldura care se acumulează în casă, acumulînd-o în baterii, alcătuite dintr-un strat de sticle de plastic cu apă, puse sub podea.

Totul sub podea este plin cu sticle de plastic cu apă cu o greutate totală de pînă la patru tone. După cum se știe, apa reține foarte bine căldura. Noaptea, căldura de la astfel de baterii este suficientă. Și, deși afară esteger, în casă sînt +26 de grade. Prea cald, chiar.

Vladimir Vasilievici și-a construit eco-casa lîngă Novokuznețk, unde există doar 180 de zile însorite pe an. În cele mai reci zile din decembrie, el încălzește locuința cu o sobă. El spune că dacă astfel de case ar fi construite în apropierea lacului Baikal, unde soarele strălucește 300 de zile pe an sau, de exemplu, în Altai, acestea ar putea deveni complet autonome.

Este important să avem în vedere că în Siberia este foarte uscat. Prin urmare, cu cît este mai mare gerul într-o zi cu soare, cu atît mai multă căldură este în casă. Într-un climă umedă, un astfel de experiment nu ar fi funcționat.

Acum, fizicianul lucrează la modul de transformare a excesului de căldură în energie electrică, care ar putea fi folosită pentru același ceainic electric.

Deja de patru ani,Vladimir Cigarskih lucrează la experimentul casei sale ecologice, îmbunătățind-o mereu. Cel mai mult de lucru este vara, cînd trebuie de terminat construcția casei solare. Există multe idei, dar aceste nu prezintă interes pentru oficialii de la Moscova. Poate că acest lucru se datorează faptului că există puțin soare în capitală, presupune fizicianul.

Omul de știință se grăbește să-și îmbunătățească locuința și să lase urmașilor cea mai simplă idee a unei case solare, fără a pretinde la lauri și premii, dedicîndu-se în totalitate sensului vieții sale - o casă eco autonomă. Sursa: kemerovo.rusplt.ru.

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 14 iunie 2019 13:17
Vizualizări: 2436

Citiţi de asemenea

YMCA Moldova are două HUB-uri care prestează servicii pentru refugiații ucraineni, unul din ele este amplasat în cadrul ...
458
YMCA Moldova a acordat pachete cu produse alimentare pentru 70 de refugiați ucraineni care sunt adăpostiți de familii de...
459
Primele produse cu canabis fabricate pe teritoriul Republicii Moldova fac senzație la nivel mondial.Crema cu canabis pen...
625
Organizația Particulară de Pază CHESTOR - Security a devenit cîștigătoarea Concursului Național al Mărcilor Recunoscute ...
285