Cascada Vøringsfossen, Norvegia (Foto+Video)
Ţara trolilor, cu golfuri pitoreşti - fiorduri - şi numeroase cascade, atrage în mod constant turiștii. Una dintre cele mai renumite cascade din Norvegia, este Vøringsfossen, situată pe coasta de vest a Atlanticului, în județului Hordaland.
Lungimea ei este de aproximativ 182 de metri, dacă vom ţine cont şi de partea uşor înclinată a cascadei. Înălțime netă de cădere constituie 145 de metri – anume din această altitudine apele turbulente ale cascadei Vøringsfossen, se revarsă în râul Bereya, care curge printr-un defileu îngust între munții stâncoși împăduriţi.
La poalele celei mai înalte cascade din Norvegia, este amenajată o pistă de observare, din care puteți vedea cât de repede se revarsă în jos, pe marginea stâncii, curentul de apă, albă ca spuma. Aici de multe ori apare curcubeul, din care cauză, Vøringsfossen este numită cascada curcubeului. Nu departe de puntea de observație puteţi parca într-o zonă de parcare special desemnată, unde trebuie să fiţi foarte atenți, din lipsa îngrădirii de-a lungul marginii stâncii.
La poalele cascadei duce un traseu turistic, care trece prin fiordul Hardanger, al treilea după lungime din lume şi al doilea după "Regele fiordurilor", Sognefjord, în Norvegia. Țărmurile golfului sunt deosebit de frumoase în primăvară, când înfloresc numeroasele livezi fructifere. În drum spre platforma de vizionare cresc arbuştii de afine, peste tot se întâlnesc tufe de merişoare şi de mur pitic.
Nu departe de cascada Vøringsfossen, în sus, în munţi se întinde vechiul drum sinuos construit la sfârșitul secolului XVIII - începutul secolului XIX. Pentru a trece tot traseul, va trebui să depășiţi 125 de cotituri abrupte.
Teritoriul Fiordului Hardanger este un loc minunat pentru turism. Plante rare, ghețari uimitori, ansambluri acvatice care pătrund în roci şi munţii înalţi, ajungând cu vârfurile lor la o altitudine de 1500 metri. În defileurile înguste se învolbură ceața, aducând într-un peisaj pitoresc un element de mister. Și în partea de jos a golfului Hardangerfjord, format aproximativ cu zeci de mii de ani în urmă, stă scufundat de o navă germană în aprilie 1940, un torpilor norvegian de clasa 1 (Trygg-Klasse), care are şi o altă denumire cod "Snøegg".
Sursa: phototravelguide.ru