ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Castraveți pe folie




 

Metoda eficace folosita de noi la semanatul castravetilor. Ai nevoie de folie (pentru solar), de dimensiuni cu 1-1,5 m mai mare decât suprafata pe care semeni castravetii. Pregatesti locul si maruntesti bine pamântul. La distanta de 50-60 cm faci rigole (santuri) dintr-un capat în altul al parcelei. Întinzi folia pe terenul astfel pregatit, în asa fel încât ea sa copieze suprafata terenului (sa ia forma rigolelor).

Pe margini fixezi folia cu pamânt. În rigole, la distante de 60 de cm tai folia cu o cutie de conserva rotunda. Scoti bucata de folie taiata si în locul acesta pui 2-4 seminte de castraveti.

Daca rasar toate semintele, le raresti si lasi patru fire. Pe marginea gaurilor fixezi folia de pamânt cu agrafe din sârma (sau bete, sau cuie lungi); introduci agrafa prin folie si o înfigi în pamânt pentru a nu patrunde aerul sub folie si astfel sa creasca buruieni pe parcela.

Când alegi locul pentru semanat sa te gândesti ca e preferabil sa fie putin înclinat, astfel încât rigolele sa fie în "panta", dar nu exagerat de mare, pentru ca la udarea castravetilor se asaza furtunul cu apa în capatul mai ridicat al rigolei si apa se scurge pe fagas pâna la ultimul fir de castraveti.

În felul acesta se reduce riscul de a se "arde" castravetii. Avantajul acestei metode este ca nu trebuie sapati castravetii, iar recolta este tripla. Castravetii se întind pe folie si nu trebuie dirijati pe ata. Atentie! Trebuie culesi tot la doua zile, asa ca nu lasa sa treaca mai mult si vei vedea ce minunatie de castraveti vei avea.

Dupa aceasta metoda, poti avea recolta bogata si de pepeni galbeni sau pepeni verzi. Toate acestea vi le spun din proprie experienta. Pacat ca nu am poze, pentru ca anul trecut nu am facut nici una, dar va promit ca fac cu prima ocazie si va trimit.

Sa vedeti ce castraveti veti avea cu aceasta metoda într-o luna si jumatate de la semanare!

Citiţi de asemenea

Într-o lume în care pădurile sunt văzute doar ca „resurse”, iar râurile ca „infrastructură”, există o perspectivă mai ve...
87
Vorbind despre etnobiologie, adesea ne imaginăm sate îndepărtate, păduri, văi montane. Dar astăzi o parte semnificativă ...
138
Atunci când se discută despre conservarea ecosistemelor, de cele mai multe ori se aduc în discuție soluții tehnice și ce...
130
Pe urmele gândirii lui V.A. Suhomlinski „Consider că școala este școală doar atunci când principalul subiect din ea est...
131