ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cât timp doarme un om, determină o genă specificăCât timp doarme un om, determină o genă specificăUn studiu american recent efectuat a arătat că durata somnului necesar pentru om este determinată de un anumit genom. Mutaţiile genetice cauzează capacitatea unor oameni de a se simţi vesel după o perioadă foarte scurtă de odihnă în conformitate cu standardele obişnuite, scrie ziarul The Independent, cu referire la o publicare în revista Science.


Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, la San Francisco, au  găsit la doi californieni, obişnuiţi sa fie pe picioare 18-19 ore pe zi, o mutaţie a genei hDEC2, care este responsabilă pentru formarea somnului. La rudele lor, care sunt obişnuiţi să doarmă aproximativ opt ore pe zi, nu au fost găsite modificări similare. Un experiment de control, efectuat cu şoarecii, a confirmat dependenţa obiceiului de a dormi puţin de la această mutaţie.

Oamenii de ştiinţă cred că factorii genetici explică, de asemenea, modificări în aşa-numitul ritm circadian. Aceste fenomene conduc la formarea obiceiurilor, purtătorii cărora sunt numiţi de obicei "ciocârlii" şi "bufniţe."

În timp ce oamenii de ştiinţă studiază natura somnului, este cunoscut faptul că nevoia de somn la diferite persoane este la fel de distinctă ca şi cerinţa de alte necesităţi - produse alimentare, activitatea fizică.

Serviciile sanitaro-epidemiologice din ţara noastră remarcă faptul că doar un număr redus de adulţi, are nevoie de 10 ore de somn sau se simt minunat, acordând somnului 4-5 ore din cele 24. Majoritatea oamenilor are nevoie de 6-8 ore de somn. Medicii sunt înclinaţi să creadă că durata somnului, de care are nevoie un om, este individuală şi programată genetic, la fel ca şi culoarea ochilor sau înălţimea.

Cu vârsta, nevoia de somn scade. Dacă un nou-născut trebuie să doarmă, în mod normal, 20 de ore pe zi sau mai mult, omul de 18-20 de ani - 10 ore, pentru un om de 30- 40 de ani somnul normal durează 7-8 ore, iar pentru omul de 60-70 de ani, 6 ore de somn sunt o normă.

Totuşi, lucrul cel mai important este calitatea somnului. Indicator al unui somn bun – starea mentală şi fizică după el. Medicii ne îndeamnă să dormim în linişte într-o cameră aerisită şi atâta timp, cât are nevoie corpul nostru.

 

 

Sursa: sbio.info cu link pe naviny.by

Joi, 01 septembrie 2011
Vizualizări: 6270

Citiţi de asemenea

Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
76
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
183
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
70
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
120