Cât timp doarme un om, determină o genă specifică
Cât timp doarme un om, determină o genă specifică
Un studiu american recent efectuat a arătat că durata somnului necesar pentru om este determinată de un anumit genom. Mutaţiile genetice cauzează capacitatea unor oameni de a se simţi vesel după o perioadă foarte scurtă de odihnă în conformitate cu standardele obişnuite, scrie ziarul The Independent, cu referire la o publicare în revista Science.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, la San Francisco, au găsit la doi californieni, obişnuiţi sa fie pe picioare 18-19 ore pe zi, o mutaţie a genei hDEC2, care este responsabilă pentru formarea somnului. La rudele lor, care sunt obişnuiţi să doarmă aproximativ opt ore pe zi, nu au fost găsite modificări similare. Un experiment de control, efectuat cu şoarecii, a confirmat dependenţa obiceiului de a dormi puţin de la această mutaţie.
Oamenii de ştiinţă cred că factorii genetici explică, de asemenea, modificări în aşa-numitul ritm circadian. Aceste fenomene conduc la formarea obiceiurilor, purtătorii cărora sunt numiţi de obicei "ciocârlii" şi "bufniţe."
În timp ce oamenii de ştiinţă studiază natura somnului, este cunoscut faptul că nevoia de somn la diferite persoane este la fel de distinctă ca şi cerinţa de alte necesităţi - produse alimentare, activitatea fizică.
Serviciile sanitaro-epidemiologice din ţara noastră remarcă faptul că doar un număr redus de adulţi, are nevoie de 10 ore de somn sau se simt minunat, acordând somnului 4-5 ore din cele 24. Majoritatea oamenilor are nevoie de 6-8 ore de somn. Medicii sunt înclinaţi să creadă că durata somnului, de care are nevoie un om, este individuală şi programată genetic, la fel ca şi culoarea ochilor sau înălţimea.
Cu vârsta, nevoia de somn scade. Dacă un nou-născut trebuie să doarmă, în mod normal, 20 de ore pe zi sau mai mult, omul de 18-20 de ani - 10 ore, pentru un om de 30- 40 de ani somnul normal durează 7-8 ore, iar pentru omul de 60-70 de ani, 6 ore de somn sunt o normă.
Totuşi, lucrul cel mai important este calitatea somnului. Indicator al unui somn bun – starea mentală şi fizică după el. Medicii ne îndeamnă să dormim în linişte într-o cameră aerisită şi atâta timp, cât are nevoie corpul nostru.