ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Catina ajunge in piata in cutii de carton carate pe bicicleta
 

Avand multe proprietati terapeutice si continand o gama larga de vitamine, catina este folosita de tot mai multi oameni.

In ultimul timp, tot mai multi oameni au aflat despre proprietatile terapeutice ale catinei. Multi dintre acestia nu o pot culege direct de la sursa, asa ca apeleaza la precupeti, care au grija sa se aprovizioneze din timp cu cantitati suficiente. In Piata Mare din Roman, oferta este destul de mare. Preturile variaza intre 8 si 10 lei, 8 lei pentru bobite mai mici, 10 lei pentru bobite mai mari. Drumul pe care il parcurge catina din paduri si pana in piata din Roman nu este unul foarte usor. “De sapte ani aduc catina si o vand in piata. O culeg din padurea din comuna Ion Creanga. O pun in cutii de carton si o aduc cu bicicleta. Daca as aduce-o cu masina, as plati mai mult decat as castiga din vanzarea catinii”, a spus o precupeata din Piata Mare.

Precupetii sunt foarte informati cu privire la produsele pe care le vand. “Trebuie sa fim informati. Altfel, nu am sti cum sa ne vindem produsele si cum sa le explicam oamenilor la ce ajuta aceste produse. De exemplu, catina este buna si pentru tratarea cancerului, mareste rezistenta organismului si creste imunitatea, pe langa restul proprietatilor terapeutice pe care le are, conform ultimelor studii”, a spus aceeasi precupeata.

Pana in prezent, cercetarile au confirmat faptul ca fructele de catina constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A si vitamina E. Contine si cantitati mari de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F si P.

Cunoscuta in special sub denumirile populare de catina alba, catina ghimpoasa, catina de rau, sau chiar dracila, din cauza spinilor ei redutabili, catina are si o denumire stiintifica pe masura calitatilor sale. Genul Hippophae, cum l-au numit botanistii, deriva din termenii grecesti de hippos-cal si phao-eu omor. Denumirea se refera la utilizarea fructelor de catina, in antichitate, pentru eliminarea viermilor intestinali la cai.

 

Sursa: ecomagazin.ro

Vineri, 21 noiembrie 2014
Vizualizări: 2890

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
282
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
211
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
361
Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilo...
353