ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Către anul 2300 New York ar putea dispărea 


 

 

Nivelul oceanului din dreptul coastei atlantice a Statelor Unite, pe care se află oraşe ca New York şi Boston, creşte de pînă la patru ori mai rapid decît media mondială, arată un studiu publicat revista Nature Climate Change şi citat de Corriere della Sera.

 

Fenomenul se află în legătură cu modificările climatice şi sporeşte riscul de inundare a uneia dintre cele mai dens populate zone de coastă şi ameninţă biodiversitatea zonelor umede, avertizează Centrul american de Supraveghere Geologică USGS.

În cazul în care încălzirea va continua, nivelul mării în această zonă a coastei atlantice ar putea creşte pînă în 2100 cu 30 de centimetri peste creşterea medie de 1 metru la nivel mondial, avansată de către specialişti.

"În momentul în care apa dulce care provine de la topirea calotei glaciare din Groenlanda ajunge în Oceanul Atlantic, ea perturbă circulaţia curenţilor, care sînt încetiniţi", a precizat oceanografa Kara Doran de la USGS.Această încetinire a curentului Gulf Stream antrenează o creştere a nivelului mării de-a lungul coastei, un fenomen deosebit de pronunţat avînd loc acolo unde curentul se îndreaptă către larg, a adăugat Doran.

"Creşteri extrem de importante ale nivelului mării, care se petrec poate o dată sau de două ori pe an, iarna sau în cursul furtunilor tropicale, riscă se se repete mai des". Consecinţele acestui fenomen constă în erodarea sporită a plajelor şi multiplicarea inundaţiilor.

Cercetători europeni privesc şi dincolo de 2100. Potrivit calculelor, o creştere a temperaturilor cu 2°C ar provoca, în 2300, o creştere cu 2,7 metri faţă de nivelul actual. Limitarea încălzirii la doar 1,5°C ar produce o creştere a nivelelor oceanelor cu 1,5 metri.

Obiectivul actual al comunităţii internaţionale este să limiteze încălzirea globală la mai puţin de 2°C faţă de perioada preindustrială, ştiind că temperatura globală a crescut deja cu aproape 1°C.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Vineri, 29 iunie 2012
Vizualizări: 1846

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
262
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
157
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
269
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
109