ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce a determinat hiper biodiversitatea florei din regiunea Kaap din Africa?Ce a determinat hiper biodiversitatea florei din regiunea Kaap din Africa?


Nici un alt loc de pe Pământ nu are o astfel de hiper biodiversitate a florei ca natura descoperită  la marginea de sud-vest a Africii. Flora este destul de unică, deşi aproape 70% din speciile indigene sunt endemice. O echipa internaţională de cercetători, condusa de dr. Jan Schnitzler de la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate şi Climă (BIK-F), Frankfurt am Main, Germania, a constatat că o mare varietate a florei se datorează, în principal, unei game large de soluri diferite în această regiune.

Studiul a fost publicat online în Systematic Biology.

Flora regiunii Cape este reprezentată de mai mult de 9.000 de specii de plante diferite. În comparaţie cu ea, flora diversă a Germaniei pare să fie foarte modestă. În ciuda faptului că Germania are o suprafaţă de aproximativ de patru ori mai mare, decât zona Cape, aceasta are doar 3300 de specii de plante. O mare parte a diversităţii în regiunea Cape se datorează mai multor grupuri de tip monophyletic, care sunt răspândite aici în mod semnificativ. Plante simbolice sunt florile luxuriante, cum ar fi Proteus (sugar bush - Protea meliferă), care numără mai mult de 100 de  specii.

 

Analiză cuprinzătoare a 470 de specii

Oamenii de ştiinţă s-au interesat de motivele apariţiei acestei varietăţi mare de plante şi au ajuns la câteva explicaţii posibile. "Ideile larg acceptate privind cauzele rezidă într-o mare varietate de tipuri de sol, precum şi în adaptarea la polenizatori. Acest lucru înseamnă că multe specii de plante în procesul de evoluţie s-au adaptat la polenizatorii diferiţi - anumite insecte. Polenul este răspândit numai de ele," - spune dr. Jan Schnitzler. În scopul de a testa ipotezele de bază cu privire la cauzele diversităţii specifice ale plantelor, dlui şi colegii săi au efectuat o analiză cuprinzătoare genetică a speciilor de plante şi au examinat aproximativ 470 de specii de plante indigene, reprezentând trei din cele şapte mari familii de plante din regiune Cape.

 

Ce a determinat hiper biodiversitatea florei din regiunea Kaap din Africa?

 

Solul - este factorul dominant pentru răspândirea plantelor

Cercetătorii au stabilit unele modalităţi de diversificare a speciilor de plante, elaborând arborii genealogici, folosind datele de genetică moleculara şi comparându-le cu informaţiile  despre ecologie şi geografia mediului lor. O atenţie deosebită a fost acordată comparării diferenţelor specii de plante înrudite. Jan Schnitzler rezumă rezultatele: "Regiunea Cape este reprezentată de mai multe tipuri diferite de sol pe o suprafaţă relativ mică, acest lucru a fost foarte important pentru dezvoltarea diversităţii plantelor. Motivul, probabil, rezidă în faptul că acest lucru a forţat speciile înrudite să se adapteze la diferite condiţii. Spre surprinderea noastră, specializarea în polenizatori nu a fost un factor comun care determină prevalenţa soiurilor de plante de aici".

Îndreptându-se încet spre caracterul unic

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi Africa de Sud, de asemenea, au constatat că diversitatea plantelor nu rezultă din răspândirea rapidă a speciilor, provocată de schimbările climatice. Dezvoltarea, mai degrabă, a fost un proces care a avut loc pe o perioadă îndelungată de timp. În plus, stabilitatea relativă climatică în regiunea Cape ar putea duce la o dispariţie a speciilor mai lentă, decât în nordul Europei, care s-a confruntat cu mai multe vârste de gheaţă.

Modelul universal al răspândirii speciilor de plante?

Acest studiu este o cercetare de bază a biodiversităţii, care acoperă zece ani. "Vrem sa ştim care sunt factorii care joacă un rol principal în dezvoltarea biodiversităţii pe termen lung," - spune Jan Schnitzler şi adaugă: "Următoarea provocare va fi să determinăm dacă un număr mare de tipuri de sol este motivul principal pentru răspândirea speciilor în alte regiuni”. Regiunile potrivite ale căror clima seamănă cu climatul la Cape, vor fi examinate, în primul rând. Acest lucru este valabil, de exemplu, la Marea Mediterană, California şi Australia de sud-vest.

 

 

Sursa: facepla.net

Duminică, 11 septembrie 2011
Vizualizări: 2829

Citiţi de asemenea

Cuptorul rusesc este un fenomen unic al culturii materiale slave de est, cel mai viu simbol al spiritului rus - minuțioz...
93
Combinația acestor componente face minuni!Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, petele pigmentare se formează ...
305
O prietenă mi-a povestit recent despre o scenă oribilă care a avut loc în casa lor după ce fiica ei a recunoscut că este...
63
Această structură are o vechime de 3000 de ani și este situată în orașul Gonabad. (Iranul modern)Kyariz este considerată...
237