ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce este dioxidul de carbon — CO2

Dioxidul de carbon (CO2) este un compus, de obicei sub forma de gaz care este mai dens decat aerul.

Dioxidul de carbon este format dintr-un atom de carbon si doi atomi de oxigen. Este un gaz incolor.

Valoarea dioxidului de carbon din aer a crescut alarmant in ultimii ani, ceea ce conduce la incalzirea globala. Mai toate lucrurile din jurul nostru folosesc CO2. Plantele, combustibilii, alimentele si bauturile, corpul uman, etc.

Organismul nostru are nevoie de o cantitate mica de dioxid de carbon pentru a supravietui. El controleaza ritmul batailor inimii dar si alte functii vitale din corp. Daca am inhala o cantitate prea mare de CO2 ne-am face rau, ba chiar ne-am sufoca sau am intra in coma.

Omul ia oxigenul din aerul pe care il inspira. Acesta este condus spre fluxul sanguin, tesuturi, plamani, etc, apoi se transforma in dioxid de carbon si la final este eliminat prin expiratie. CO2 este responsabil de nevoia omului de a respira.
Plantele au nevoie si ele de dioxidul de carbon pentru a trai. Plantele verzi trag dioxidul de carbon di aer, prin porii frunzelor. In combinatie cu apa si razele soarelui se produce hrana pentru planta. Planta scapa apoi de oxigenul in plus.
Plantele iau din aer dioxidul de carbon pe care il transforma, si dau afara oxigenul, iar oamenii si animalele iau oxigenul si dau afara dioxidul de carbon. Acest proces ajuta si la mentinerea alimentarii cu oxigen si CO2 din aer.

Dioxidul de carbon are multe intrebuintari, una dintre cele mai cunoscute fiind carbonatarea bauturilor.

 

Sursa: ecomagazin.ro

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 28 octombrie 2022 10:00
Vizualizări: 31503

Citiţi de asemenea

Construiesc în interiorul copacului pentru a economisi materiale de construcție....
143
Filmele despre prostituate, uneori, sunt difuzate ziua, sunt difuzate devreme seara, la fel ca și filmele cu dezbrăcări,...
109
Mutându-se în satul Isakovo, în raionul Bezhanițk din regiunea Pskov, familia Katkov a devenit ideologii noilor colonișt...
158
Știți că un sunet de o secundă poate să vă schimbe dispoziția pentru o zi întreagă? Pentru a profita de această propriet...
145