ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce ne oferă 1 ha de pădure?

Nu am putut trece cu vederea această informație utilă. Deși datele se referă la pădurile din Ucraina, pentru noi acestea sînt la fel de actuale.

Lemnul, deficitul căruia va crește în fiecare an, în majoritatea cazurilor a putea fi înlocuit, însă pădurile, ca un organism viu, o parte componentă a biosferei, nu pot fi înlocuite cu nimic. Mai jos sînt cifre și date, ce permit aprecierea obiectivă a valorii pădurilor, precum și a influenței lor asupra vieții noastre.

· În pădure și chiar în parcurile din orașe, umiditatea aerului este cu 15-30% mai înaltă decît pe străzile fără copaci.

· Temperatura aerului în pădure pe timp de arșiță este cu 4-7 grade mai mică decît într-un spațiu deschis.

· De pe fiecare hectar de pășune fără protecție forestieră, se spală de 2,5-7 ori mai mult azot, de 2-6 ori fosfor și de 3-5 ori mai mult potasiu decît de pe terenurile protejate de fîșii forestiere.

· În perioada secetei și a furtunilor de praf, 1 ha de fășii forestiere cu înălțimea de 10 m protejează terenul cu suprafața de 25-30 ha și fiecare dintre ele, chiar și în anii nefavorabili, asigură un sport la recoltă cu 3-4 chintale, iar pe întreaga suprafață protejată – cu 75-120 de chintale.

· S-a stabilit că 1 ha de pădure reține pe an praf și cenușă:

· De brad– 30 t

· De pin – 35 t

· De mesteacăn – 70 t

· De fag - 68 t

1 ha de pădure de pin cu vîrsta de 20 de ani elimină 7,3 t de oxigen, absoarbe 9,4 t de bioxid de carbon:

1 ha de pădure de pin de 60 de ani – 10,9 t de oxigen și absoarbe 14,4 t de bioxid de carbon;

1 ha de pădure de stejar de 40 de ani elimină 14 t de oxigen și absoarbe 18 t de bioxid de carbon.

· 1 ha de pădure de pin în perioada de vegetație elimină 450 de substanțe fitoncide, adică uleiuri eterice, balsamuri, vitamine volatile, rășini, substanțe aromate și tanante.

· 1 ha de ienupăr elimină 30 kg de fitoncide pe zi.

· 1 ha de pădure foioasă elimină și evaporă în atmosferă în medie 2500-3000 de tone de apă pe zi, iar o pădure de fag – 5000 tone de apă.

Haideți să păstrăm pădurile noastre… Orice copac e un organism viu. Recent am aflat că orice copac, orice plantă strigă pe unde ultrascurte, atunci cînd este tăiat. Savanții au înregistrat toate aceste sunete pe diferite unde. Copacii și plantele simt durerea, la fel ca și oamenii. Iar noi am hotărît că putem să ne batem joc de ele. Mai ales, la sărbători, ne batem joc de copaci. Gîndiți-vă bine!

 

Sursa: sgp.uz

Citiţi de asemenea

Odată cu venirea frigului schimbăm garderoba, dar și rutina de îngrijire a pielii. Vîntul și temperaturile scăzute de af...
49
  Creșterea kombuchei din ceai negru Dacă aveți nevoie de kombucha doar pentru a obține o băutură gustoasă c...
39020
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi, la invitația Ministerului Mediului, la o discuție publ...
107
Pe strada N. Dimo, în perimetrul casei 27/1, au fost mutilați mai mulți brazi, iar alții au rpmas fără vîrfuri. Mai mult...
91