ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce ne spune culoarea planetei
 

 

Planeta noastră are o frumoasă culoare albastră, Marte este de un roșu -rece, iar Venus este de un alb-strălucitor. Astronomii demult și-au dat seama că "adevăratele" culori ale planetelor pot spune multe despre ele. De exemplu, Marte este de culoare roşie, deoarece solul său conține oxid de fier. Terra este albastră, pentru că atmosfera noastră împrăștie mai eficient razele de lumină albastre, dar nu infraroşii. În atmosfera planetei noastre sînt puține gaze - metan şi amoniac, care absorb razele infraroşii. De aceea, din spaţiu planeta noastră pare albastră.

 

Cercetătorii NASA au analizat lumina emisă de planete şi au creat aşa-numita schemă de culori a planetelor, relatează physorg.com. Ca urmare, Terra a rămas în singurătate, deoarece planete asemănătoare ei în sistemul nostru solar nu sînt.

Proiectul în sine a demarat în 2008. Informaţia despre culorile Terrei, Lunii, a lui Marte a fost primită de către aparatul Deep Impact al NASA. Cercetătorii au vrut să înţeleagă modul în care Pămîntul este văzut de astronomii extratereștri.

În timp ce aparatul se afla în spaţiu pe orbita sa, echipamentul de la bord printr-un filtru de lumină fixa lumina venită de la obiectele cosmice, de la raze ultraviolete la raze infraroşii, reflectate de suprafaţa planetelor. După analiza datelor şi adăugarea informaţiilor cu privire la culorile celorlalte planete ale sistemului solar, oamenii de știință au realizat o diagramă, comparînd raportul dintre verde și roşu, albastru şi verde.

Într-un colţ al diagramei s-au situat Jupiter şi Saturn, în celălalt – Uranus și Neptun. Planetele stîncoase Marte, Venus şi Mercur sînt mai aproape de spectrul roşu. Pămîntul este unic în acest sens, datorită caracteristicilor menţionate mai sus: de dispersie a razelor albastre şi lipsa de metan şi amoniac în atmosferă.

Oamenii de știință au descoperit aproximativ 490 de planete din afara sistemului nostru solar, care, de asemenea, fără îndoială, își au culorile lor proprii, iar modelul cu trei culori va permite astronomilor să afle mai multe despre ele. Ei vor putea determina, cel puţin aproximativ cum sunt aceste planete: stîncoase sau similare cu Pămîntul.

Culoarea planetei poate spune multe despre ea, dar asta nu înseamnă că, dacă aceasta este albastră, atunci are oceane. Acest lucru ar însemna că planeta ar trebui studiată.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Luni, 26 martie 2012
Vizualizări: 5413

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului...
27
Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
37
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
37
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
122