ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ce temperatură are centrul Pămîntului? Mult mai mare decît se credea pînă acum 

 

 

 

Oamenii de ştiinţă europeni au anunţat că un nou experiment de laborator demonstrează că nucleul Pămîntului este mult mai fierbinte decît anunţau estimările realizate acum 20 de ani. Nucleul de fier al planetei noastre nu s-a încălzit, explică oamenii de ştiinţă, ci tehnicile folosite pentru a-i estima temperatura erau eronate, se arată în cercetarea publicată în jurnalul Science.

 

Noile tehnici au permis experţilor de la European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) să estimeze că temperatura înregistrată în apropiere de centrul Pămîntului este de aproximativ 6.000 de grade Celsius, adică cu 1.000 de grade mai fierbinte decît estimau cercetătorii germani în urma unui experiment efectuat în 1993.

Cercetătorii analizează nucleul solid de fier al Pămîntului, unde temperaturile extreme şi presiunea duc la formarea unui nucleu intern solid, iar fierul din jurul acestuia atinge o temperatură mai scăzută, de 4.000 de grade Celsius, şi rămîne în formă lichidă.

„Am conceput o nouă tehnică prin care un fascicul intens de raze X ale sincrotonului permit analizarea unei mostre, deducînd dacă este solidă, lichidă sau parţial topită în mai puţin de o secundă, folosind un proces cunoscut sub numele de difracţie”, a explicat Mohamed Mezouar de la ESRF.

„Această perioadă este suficient de scurtă pentru a menţine temperatura şi presiunea constantă, evitînd în acelaşi timp orice reacţie chimică”, a explicat cercetătorul.

Metoda ce foloseşte raze X este considerată de specialişti superioară metodei optice folosite de Reinhard Boehler în 1993, cu ajutorul căreia a obţinut un rezultat cu 1.000 de grade mai rece, pe baza observării recristalizării interpretate ca topire.

„Aceste măsurători confirmă modelele geofizice care arată că diferenţa de temperatură între nucleul solid şi mantaua de deasupra trebuie să fie de cel puţin 1.500 de grade Celsius pentru a explica de ce Terra are un cîmp magnetic”, au mai spus cercetătorii francezi în noul studiu.

 

 

 

Sursa: noi.md

 

Marţi, 30 aprilie 2013
Vizualizări: 1548

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
275
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
203
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
359
Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilo...
351