ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cea mai curata tara din lume

In ani 80 ai secolului 20, ecologia in Elvetia era catastrofala - toate riurile si lacurile erau poluate cu fosfati si nitrati, pamintul - cu metale grele, biodiversitatea se reducea, iar societatea de consum, ce era in crestere, producea cantitati enorme de gunoi. In curind, locuitorii au inceput sa se sufoce in deseuri, poluari industriale si agricole. Tara e mica si nu era loc pentru depozitarea deseurilor. Asa ca au fost luate masuri.

Initial, intr-o regiune a fost introdusa o taxa pe gunoi, asa-zisul “marcaj al gunoiului” - pentru fiecare punga se incleia un timbru, ce denota achitarea taxei.

Aruncarea a cinci kilograme de gunoi costa 2-3 franci (pretul e diferit in functie de regiune). De aceea, majoritatea locuitorilor ducea tot ce putea in punctele de colectare a deseurilor, unde un calculator sau un carucior pentru copii nu costa nimic.

Multi oameni, pentru a nu plati impozitul, au inceput sa scoata gunoiul in alte regiuni. A inceput sa apara fenomenul de turism al gunoiului.

Doar in Zurich au fost aduse 3000 de tone de gunoi pe zi. De aceea, taxa pentru gunoi a fost introdusa in toate regiunile.

Dupa aceasta a aparut politia gunoiului, care cu ajutorul tehnologiilor moderne analiza componenta gunoiului, lasat in locuri neautorizate sau cei care nu achita taxa - gasesc contravenientii si ii amendeaza. Amenzile sint mari. Presa a scris despre un caz cind o persoana, mergind la serviciu, a aruncat din masina gunoiul menajer. Politia a gasit-o. Contravenientul a fost judecat si amendat cu 6000 de franci pentru ca a aruncat gunoiul si pentru curatirea traseului, 3000 de franci pentrun incalcarea legii si 530 de franci cheltuieli de judecata. In total, 9530 de franci!

Dupa aceasta a inceput procesul de separare a gunoiului, care s-a dezvoltat timp de 20 de ani.

Aici exista un exemplu exagerat, cum trebuie utilizat un pachetel de ceai: eticheta - la carton, pachetul - la hirtie, ceaiul - la compost, clama - la metal, iar ata- intr-un pachet marcat. Putem sa zicem ca e o gluma... dar nu in Elvetia.

Elvetia este lider mondial dupa numarul de sticle colectate - peste 90% din ambalaj se intoarce la fabricile de procesare a sticlei.

HIrtia se prelucreaza separat de cartonul (procesarea cartonului costa mai mult), de acea, cetatenii sint obligati sa le separe. Aproape o treime din productia editata se intoarce in punctele de colectare.

Самая чистая страна в мире

Citiţi de asemenea

Totul răspunde. Iar noi uneori nici măcar nu ne gîndim la ceea ce aducem pe lume......
37
În Elveția, o femeie a crescut doi lei.Autoritățile i-au confiscat pentru grădina zoologică. 7 ani mai tîrziu, o femeia ...
41
Oamenii de știință ruși au făcut totalurile unui experiment care a durat 24 de ani în pădurile din regiunea Moscovei. În...
681
Fundația Ecodava, în parteneriat cu Pretura sectorului Centru a organizat o acțiune ecologică în Parcul Valea Trandafiri...
772