ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cea mai mare navă solară încheie călătoria în jurul lumii (+Video) 


 

 

Turanor, produsul companiei PlanetSolar, este cea mai mare navă din lume care funcţionează pe baza energiei solare. În prezent, nava se pregăteşte pentru a finaliza călătoria de 18 luni în jurul lumii. Barca elveţiană, care intenţionează să doboare recordul mondial, de pe coastă arată ca o navă futuristă de mare viteză pentru cursele viitorului. Privită de sus, nava seamănă cu un seattle spaţial echipat cu panouri solare. Odată ce Turanor va ajunge la portul Monaco peste trei luni, aceasta va fi prima navă din lume cu un motor „pasiv” auto-suficient , care a efectuat o călătorie în jurul lumii. 

Călătorind la o viteza medie de 4-5 noduri, nava deja a traversat ecuatorul, în care lumina soarelui este distribuită mai eficient pentru producerea energiei . În drum, a fost vizitat un număr mare de porturi din diferite oraşe, astfel încît acest voiaj poate fi considerat ca o campanie de PR excelent pentru industria solară în întregime. Ieşind din Monaco, nava s-a îndreptat spre Vest, vizitînd Miami, Panama, Insulele Galapagos, Hong Kong şi multe alte porturi mari şi mici.

Turanor a mai vizitat Abu Dhabi, atunci cînd acolo a avut loc summit-ul anual "Viitorul energetic al lumii". Acolo, nava a produs o adevărată senzaţie, atrăgînd mii de ochi curioşi.

În prezent, timpul total de aflare în mare este 478 de zile. Rafael Domyan, fondator al proiectului, a declarat că, în ciuda faptului că nava este echipată cu două motoare diesel redundante pentru cazuri urgente, în întreaga călătorie echipajul nu a recurs la utilizarea lor. Practic, fiecare centimetru pătrat de pe puntea navei este acoperit cu panouri solare, numărul total constituie 703 de unităţi. În timpul călătoriei echipajul a învăţat să controleze viteza lui, astfel că bateriile solare întotdeauna au fost încărcate cu cel puţin 30-40%.

 

Cea mai mare navă solară încheie călătoria în jurul lumii 

 

De asemenea, în timpul călătoriei sistemul solar de alimentare cu energie nu s-a stricat nici o dată, nu au apărut dificultăţi tehnice, despre care ar fi oportun de remarcat. Domyan a raportat că cursul a fost schimbat numai o singură dată, atunci cînd nava a nimerit într-o furtună destul de rea, dar chiar şi în astfel de circumstanţe, ei au reuşit să păstreze bateriile încărcate. Poate că cel mai mare obstacol în timpul călătoriei au fost bombardările de găinaţ lîngă insulele Galapagos. Dar, după curăţarea rapidă de "bombe", bateriile solare au funcţionat la fel de bine. Bateriile nu au slăbit niciodată, permiţînd echipajului să se bucure de libertatea, oferită de lipsa oricăror dificultăţi tehnice, de o călătorie unică în jurul lumii.

Acest proiect este una din cele mai mari minuni ecologice create vreodată de om. După dimensiuni el este comparabil cu Solar Impuls, avion solar care a supravieţuit în aer 26 de ore. Astfel de proiecte sunt un procedeu foarte important, care poate dovedi lumii întregi o eficienţă înaltă şi o funcţionalitate a surselor regenerabile de energie. Chiar şi în ţările dezvoltate, marea parte din populaţie consideră că utilizarea masivă a energiei regenerabile este o perspectivă foarte îndepărtată. Poate că aceste minuni vor ajuta la schimbarea opiniei publice.

Echipajul corabiei a spus că, îndată ce aceasta ajungea în orice port, fie un debarcader mic al pescarilor sau portul mare al oraşului, Turanor atrăgea imediat atenţia: mulţi curioşi, sute de camere video şi microfoane de jurnalişti, urale entuziaste. Inovare şi admiraţie urmăresc echipajul corabiei în întreaga lume şi nu în zădar. Desigur, o barcă gigantică solară încă este o dovadă concludentă a răspîndirii pe o scară largă a energiei curate, ceea ce confirmă că „era de petrol” aproape că a rămas în spatele scenei.

În video de mai jos Rafael Domyan explică misiunea creaţiei sale:

 

 

 

 

Autor: Irina Kovaleva  

 

Sursa: facepla.net

 

Duminică, 05 februarie 2012
Vizualizări: 2966

Citiţi de asemenea

Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
62
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
152
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
59
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
101