ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cecenia a refuzat la producția vinului
 

Cecenia pentru motive religioase a decis să anuleze soiuri de vița de vie cultivate pentru vin și să crească doar struguri de masă. Anual vor fi plantați câte 400 de hectare de viță de vie, pentru a satisface pe deplin până în 2020 nevoile populației în  "boabele însorite" proaspete.
Ziariștii au vizitat raionul Naur unde în mod tradițional oamenii au cultivat vița de vie. Anterior în gospodărie au fost prelucrate 1000 de hectare, dar după lupta împotriva beției și războiul aici nu a rămas aproape nimic. Acum gospodăria deține 150 de hectare, din care 100 de hectare sunt plantații tinere. Ascultând de zicala "o zi de primăvară hrănește un an" muncitorii lucrează în câmp practic fără zile de odihnă.
Plantațiile tinere încep să dea roade numai în al cincilea an.

Agronomul șef, Waha Kerimov, spune că relansarea viticulturii se realizează în cadrul programului republican de stat. În acest an gospodăria intenționează să readucă tinerele plantații la 200 de hectare.

Potrivit agronomului, probleme privind comercializarea strugurilor proaspeți din țară nu se așteaptă, marfa va fi vândută în piață și magazine. Localnicii duc dorul  "boabelor de casă", iar acum în puncte de vânzare cu amănuntul în principal se vinde doar producția din Turcia , Azerbaidjan și Daghestan. Anul trecut în raionul Naur a fost lansată singura fabrică de vin din Cecenia, însă întreprinderea produce doar sucuri și compoturi.

- Localnicii lucrează activ în podgoriile începând cu anul trecut, până în prezent a existat o lipsă de forță de muncă. Oamenii s-au dezobișnuit să lucreze și condițiile de plată au fost diferite. Acum nici nu angajăm toți doritorii.
Raioanele Naur, Gudermes, Nadtereci și Șelkovsk în care se cultivă vița de vie în mod tradițional sunt considerate o zonă cu o agricultură riscantă din cauza deficitului de precipitații. Prin urmare, împreună cu revigorarea ramurii în conformitate cu programul special se desfășoară restabilirea echipamentului de ameliorare a solului .

- În ciuda complexității de creștere, strugurii sunt cultura cea mai profitabilă în zona noastră . Cu cheltuieli de 30-35 de mii de ruble pe hectar, aceștia pot oferi 400 de mii de ruble de venit, în cazul în care randamentul va fi nu mai puțin de zece chintale la hectar și un preț de 40 de ruble pe kilogram. Profitul net de la vița de vie roditoare este de 370 de mii de ruble,  - calculează agronomul. - Este prețul pieței, iar în cazul în care vom preda producția la fabrică, atunci aceasta va fi de patru-cinci ori mai ieftină. Prin urmare, este mai profitabil pentru noi să cultivăm soiuri de masă și să vindem struguri proaspeți (lipsesc depozite), decât soiuri tehnice potrivite pentru producția vinului. Și până în 2020 ne-am propus să satisfacem pe deplin cererea internă a republicii pentru boabele însorite.
În conformitate cu standardele de sănătate, oamenii ar trebui să consume 10-12  kilograme de struguri proaspeți pe an, acum sunt 0,6 kg, - remarcă Saidar Talhaev, expert al Ministerului Agriculturii din Republica Cecenă. -  Pentru a realiza acest lucru se planifică să plantăm anual câte 400 de hectare de viță de vie.

Magomed Gaplaev, ministrul adjunct al Agriculturii din Republica Cecenă:

- Ne-am angajat în cultivarea strugurilor de masă, pentru că nevoia de struguri în Rusia este foarte mare. Cererea este asigurată la 10-20 la sută, restul este importat. Republica Cecenia nu poate surprinde lumea cu producția cerealelor sau cartofilor - nu avem condiții. Dar putem crește vița de vie și deja ne-am implicat în relansarea ramurii. Pentru ca viticultura să fie profitabilă avem nevoie de cel puțin 15000 de hectare de plantații.

În 2009 conducătorul Republicii Cecene, Ramzan Kadârov, a semnat un decret prin care autorizează vânzarea alcoolului pe teritoriul republicii doar două ore pe zi – de la 8 până la 10 dimineața. În conformitate cu Kadârov, alcoolul contribuie la o creștere a criminalității și imoralității în societate. În luna sfântă musulmană a Ramadanului vânzarea băuturilor tari în Republica Cecenă este complet interzisă.

 

Sursa

Sâmbătă, 17 mai 2014
Vizualizări: 1318

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
191
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
98
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
138
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
87