ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cei mai simpatici pui în lumea animalelor sălbatice
Leopardul nebulos (Neofelis nebulosa)

 

 

 

Aceşti doi pui de sex masculin din specia leopardului nebulos, numiţi Sa Ming (oştean curajos) şi Ta Luna ("copil rău"), s-au născut în martie 2009 la Gradina Zoologică Naţională Smithson din Washington, Columbia. Subspecia şi-a primit numele de la culoarea care arată ca un nor întunecat pe un fundal maro. Leoparzii nebuloşi vin din Asia de Sud-Est şi sunt consideraţi o specie vulnerabilă ameninţată cu dispariţia din cauza defrişărilor şi vânătoarei. Animalele se reproduc dificil în captivitate, astfel că naşterea puilor a fost deosebit de interesantă pentru zoologi.

 

Porcul spinos (Coendou prehensilis)

 

Cei mai simpatici pui în lumea animalelor sălbatice 

 

În ciuda faptului că animalele cresc vădit urâte, porcii spinoşi mici sunt destul de drăguţi. Această femelă de Coendou prehensilis s-a născut în 2005, la Gradina Zoologica Naţionala Smithson din Washington, Columbia. Odată ce puii ajung la dimensiunea adulţilor, timp de aproximativ un an, ei îşi pierd treptat părul roşu, apar spinii tari şi ascuţiţi. Aceste animale aparţin clasei rozătoarelor din Europa Centrală şi America de Sud. Cozile lor (Cebidae) înseamnă că ele sunt adaptate pentru a apuca ferm şi a se ţine, acţionează ca un al cincilea membru, ajutând să captureze ramurile la căţărare.

 

Broască ţestoasă cu tâmple roşii (Trachemys scripta elegans)

 

Cei mai simpatici pui în lumea animalelor sălbatice 

 

Această ţestoasă este doar una din 20 de exemplare cunoscute în sălbăticie şi în captivitate, subspecia cărora este pe cale de dispariţie. Şase din ele, inclusiv această femelă mică trăiesc în Grădina Zoologică Schönbrunn din Viena, Austria. Naşterea acestui pui a fost primul caz de reproducere în captivitate. În locurile de origine ale broaştelor ţestoase cu tâmple roşii: râurile din Myanmar, Thailanda, Vietnam, Cambodgia, Indonezia, India şi Bangladesh, ele au fost vânate aproape până la dispariţie, deoarece carnea lor şi ouăle sunt considerate o delicatesă.

 

Elefantul mic Baylor

 

Cei mai simpatici pui în lumea animalelor sălbatice 

 

Chiar şi fiind noi-născuţi, elefanţii fac parte din animalele cele mai mari din lume. Acest tânăr elefant indian pe nume Baylor s-a nascut cu o greutate de 348 de funţi (158 kg) în luna mai 2010, la grădina zoologică din Houston. Mama Santi a fost însărcinată aproape 23 de luni. Şi aproximativ după două ore de la naştere puiul a fost în stare să stea în picioare de sine stătător.

 

Flamingo American (Phoenicopteriformes)

 

Cei mai simpatici pui în lumea animalelor sălbatice 

 

Păsările adulte flamingo sunt cunoscute pentru culoarea lor strălucitoare şi fineţe, însă puii lor arată ca nişte bile mici de blană albă. Acest pui s-a născut la grădina zoologică din New Orleans. Pentru a ieşi din ou puii flamingo au nevoie de la 24 până la 36 de ore, în timpul cărora ei eclozează cu ajutorul unei excrescenţe speciale pe cioc, numite "dinte de ou". Acest "dinte" fals cade la scurt timp după eclozare. În acest timp mamele lor cu picioarele subţire se leagănă asupra lor.

 

Tapirul Malaezian 

 

Cei mai simpatici pui în lumea animalelor sălbatice 

 

Acest tânăr tapir pe nume Kamal, ce înseamnă "perfecţiune", s-a născut în aprilie 2010, la grădina zoologică din Edinburg, Scoţia. Această creatură cu un nas ascuţit este o rudă cu rinocerii şi caii. Tapirii găsiţi în pădurile din Malaezia, Thailanda, Birmania şi Sumatra sunt puşi în pericol din cauza pierderii habitatului natural şi vânătoarei. Crescând, mamiferele sunt foarte diferite de aspectul cu care au arătat în tinereţea lor: în loc de părul negru, presărat cu pete albe şi dungi, la adulţi corpul negru are o dungă albă groasă în mijloc. La tapirii această blană apare după 6 luni.

 

Cei mai simpatici pui în lumea animalelor sălbatice 

 

Fiind primate, urangutanii sunt rudele îndepărtate ale oamenilor, dar ei sunt mai păroşi. Acest urangutan Sumatran, numit Menari, s-a născut la grădina zoologică din New Orleans, în iunie 2009. În sălbăticie specia se găseşte doar pe insula indoneziană Sumatra şi existenţa ei este ameninţată cu dispariţia în urma pierderii habitatului natural.

 

Cei mai simpatici pui în lumea animalelor sălbatice 

 

În ciuda faptului că aceste fiinţe sunt destul de drăgălaşe în tinereţe, puii urşilor polari cresc pentru a deveni prădătorii feroce. Ei sunt locuitorii contestaţi ai grădinilor zoologice, deoarece ecologişti susţin că creşterea acestor urşi groaznici în afara habitatul lor natural este nefirească. Cu toate acestea, mediul lor dispare rapid, pentru că casa urşilor polari - gheaţa arctică - scade rapid în urma schimbărilor climatice.

 

Girafa Miles

 

Cei mai simpatici pui în lumea animalelor sălbatice 

 

Puiul Masai, girafa Miles, s-a născut în ianuarie 2009, la grădina zoologică din Houston. Girafele sunt cele mai înalte animale de pe Pământ. Masculii adulţi ajung la o înălţime medie de aproximativ 17 ft (5 metri), Miles s-a născut de o statură de 5,8 ft (1,8 metri): nu este prea rău în comparaţie cu noi, oamenii mici! Miles a reuşit să stea pe propriile picioare o oră după naştere.

 

Pinguinii Papua (Pygoscelis papua)

 

Cei mai simpatici pui în lumea animalelor sălbatice 

 

Pinguinii mici papua, de fapt, sunt mai pufoşi şi instabili decât rudele lor adulte. Acest pui, eclozat în luna mai, la grădina zoologică Edinburgh, Scoţia. Până ce puii nu ating vârsta de trei luni, mama şi tata pinguini le hrănesc cu smerenie. La 3 luni, la ei încep să crească penele adulţilor şi ei sunt în măsură să-şi dobândească de sine stătător un pic de hrană în plus. Aceşti pinguini, nativi din Antarctica, sunt cele mai rapide păsările subacvatice înotătoare.

 

Panda Tai Shan

 

 Cei mai simpatici pui în lumea animalelor sălbatice

 

Panda gigantică Tai Shan este o celebritate cu drepturi depline. Când puiul s-a născut la Gradina Zoologica Naţională Smithson din Washington, Columbia, în iunie 2005, acesta a provocat o creştere de 50 la sută a vizitatorilor şi crearea multor site-uri web de fani. Panda a primit porecla Butterstick, după ce un angajat al grădinii zoologice l-a descris pe scurt după naştere ca un pachet de unt. Deoarece părinţii lui Tai Shan sunt închiriaţi în China, în ciuda faptului că puiul s-a născut în SUA, potrivit legii, el aparţine Chinei. În februarie 2010, Tai Shan a fost pus într-o aeronavă reactivă specială pentru transportarea încărcăturilor, FedEx, şi dus la locul de trai permanent – baza de creştere a urşilor panda Bifengxia din Sichuan, China. Pe această fotografie, Tai Shan are 11 săptămâni.

 

 

Sursa: facepla.net

 

Duminică, 25 martie 2012
Vizualizări: 5429

Citiţi de asemenea

Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
65
Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
117
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
444
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
575