ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cel mai înalt munte din Sistemul solar are înălțimea de 27 kilometri (+Video)
 

Cel mai înalt munte şi vulcan care a fost observat pînă acum în Sistemul solar se găseşte pe planeta Marte şi se numeşte Olympus Mons. Vulcanul are înălțimea de 27 de kilometri şi este de trei ori mai înalt decît muntele Everest de pe Pămînt.

Suprafața planetei este formată din cîmpii întinse, locuri mai întunecate, considerate "mări" şi un scut vulcanic format din munți extrem de înalți.

Aici se înalță un munte de dimensiuni gigantice, numit Olympus Mons, cel mai înalt munte şi vulcan din sistemul nostru solar, informeaza Daily Galaxy.

Vulcanul cu înălțimea de 27 de kilometric are o lățime de 550 de kilometri şi este flancat de stînci abrupte, iar zona craterelor are o lungime de 85 de kilometri, 60 de kilometri lățime şi 3 kilometri adîncime.

Bazîndu-se pe dimensiunea craterului şi pe suprafața pantei abrubte a vulcanului, geologii au estimat că vîrsta acestuia ar fi de 115 milioane de ani, iar regiunea de la baza craterului ar avea doar 2 milioane de ani.

Dimensiunea extraordinară a muntelui Olympus Mons relevă faptul că în regiune nu există plăci tectonice. Muntele a fost observat de pe Pămînt în secolul al XIX-lea. Confirmarea dimensiunilor muntelui Olympus Mons a fost făcută de către sondele Mariner, fiind fotografiat în anul 1972.

 

Sursa

Vineri, 13 iunie 2014
Vizualizări: 1330

Citiţi de asemenea

În zilele noastre, există tot mai multe informații că substanțele chimice de uz casnic sînt periculoase pentru sănătat...
44
Datorită familiei Silkov din satul Rakitinka, în raionul Kormilovski, regiunea Omsk, a apărut o adevărată pădure de pi...
57
Sănătatea feminină depinde în cel mai direct mod de starea florei vaginale. Acest ecosistem la scară mică funcționează p...
65
Cufundați-vă în atmosfera Scandinaviei: ceață groasă frecventă, bolovani uriași de mușchi gri, care arată ca niște troli...
138