ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cele mai curate ţări din lume (Partea II)
Norvegia

Regatul Norvegiei este o țară în Europa de Nord, care ocupă partea de vest și de nord a Peninsulei scandinave, arhipelagul Spitzberg, Urs Island și Jan Mayen în Atlanticul de Nord. Zona. Suprafaţa constituie 387 de mii km2 (inclusiv munţi, Norvegia este o țară muntoasă, aproape întreg teritoriul îl ocupă munții scandinavi, tăiaţi puternic de fiorduri disecate și văile adînci. Cel mai înalt punct - Mount Galdhøpiggen (2469 m), în partea de sud și de nord a țării există platouri înalte (feldy ), în largul coastei - multe insule.

Munţii sunt acoperiţi cu ghețari mari, cu o suprafață totală de aproape 3000 km2. În plus, pe insula Spitzberg, ghețarii ocupă 36600 km2.

Norvegia este o țară puternic industrializată, una dintre cele mai bogate țări din Europa. Produsul intern brut constituie 149 miliarde de dolari, pe cap de locuitor revine 33 de mii de dolari pe an. Principala sursă de bogăție a țării - petrol și gaze de pe platoul continental al Mării Nordului și pescuitul. Sunt dezvoltate electrometalurgia și electrochimia, industria celulozei și fabricarea hîrtiei, industria de prelucrare a peștelui, construcția navelor şi producerea platformelor petroliere de foraj, industria electrotehnică și electronică, producerea și vînzarea energiei electrice. Împreună, aceste sectoare reprezintă 31% din PIB. Ramura principală a agriculturii (2% din PIB) – carnea și vaci de lapte, din cereale sunt cultivate orz și ovăz. Serviciile și turismul internațional oferă 67% din PIB. Partea de sud a țării are o rețea extinsă de autostrăzi și căi feroviare. Există multe tunele lungi (pînă la 10-12 km), care leagă zonele montane; feribotul prin fiorduri este bine dezvoltat, mai multe insule ale coastei sunt conectate cu continentul prin poduri înalte.

Capitala Norvegiei – Oslo este situată pe malul nordic al Golful Oslo-fiord, intrat profund în terenul uscat, înfiinţată pe la sfîrșitul anului 1048. De la sfîrşitul sec XIII pînă în a.1380 - reşedinţa regilor din Norvegia, începînd cu 1572 - centrul administraţiei daneze în Norvegia. După incendiul din 1624 a fost reconstruită într-un alt loc și numită Christiania (după numele regelui danez Christian al IV-ea). În 1814 a fost declarată capitala Norvegiei. Populația - aproximativ 500 mii de locuitori, Oslo metropolitan numără mai mult de 900 de mii de oameni. Nodul de transport major al țării, portul, aeroportul internațional Fornebu. La Oslo, se produce un sfert din totalul producției industriale din Norvegia. Sunt dezvoltate ingineria mecanică (inclusiv construcția navală), industria metalelor, electronica, industria chimica, industria de imprimare. Pe Peninsula Byugde se află muzeul cu nave vechi ale vikingilor, legendarul "Fram" a lui Nansen, plute "Kon-Tiki" și "Ra-2" a lui Thor Heyerdahl.

 

 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

 

Costa Rica

Republica Costa Rica (în spaniolă: Republica de Costa Rica înseamnă "coasta bogată") este una dintre cele mai mici țări din America Centrală. Ţara este situată pe cea mai îngustă parte a istmului care unește cele două continente. Costa Rica, este delimitată de două țări: Nicaragua la nord și Republica Panama la sud-est. Oceanul Pacific spală malurile la sud și la vest, iar Marea Caraibelor - la est. În ciuda locației sale, Costa Rica, predominant este o țară"albă". Capitala - San Jose (890 mii de locuitori). Costa Rica, este prima țară din lume, care a anulat armata - în 1949 după Războiul Civil.

Costa Rica este a patra ţară din lume după puritate. Economia ţării este în mare măsură dependentă de eco-turism, prin urmare, țara își propune pînă în 2021 să atingă o cantitate de carbon-neutru. Costa Rica a fost capabilă să evite defrișările grave, care amenință alte țări din America Latină. Ea a primit 97 de puncte din o 100 posibile, în categoria "pădure", "poluarea aerului" și "schimbările climatice". Pe de altă parte, țara se confrunta cu probleme privind protecția mediului înconjurător și conservarea zonelor marine, care au nevoie de protecție.

 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

Самые чистые страны мира (Часть II) 

 

 

Sursa: bambooclub.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 05 septembrie 2012 9:30
Vizualizări: 2515

Citiţi de asemenea

Clădirile reprezintă un segment esențial al politicii la nivel european privind eficiența energetică. În Republica Moldo...
48
Ai fost hipnotizat încă din copilărie că ascultarea propriei voci este schizofrenie. Iar să asculți profesoara care l-a ...
168
Cîteva locuri confortabile în pădure, care cu siguranță nu vor dezamăgi:- glamping "Лес", satul Civijepse, Ținutul Krasn...
423
Apa este folosită peste tot – în consumul personal al oamenilor, nevoile urbane, în producerea energiei, în industrie. C...
548