ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cele mai curate ţări din lume (Partea III)



 


Columbia

Prosperitatea Columbiei, este direct legată de fertilitatea solului și creşterea producției agricole, inclusiv cultivarea cafelei și a florilor, care asigură venituri la export. Țara din America de Sud îşi păstrează calitatea solului. Mediul înconjurător curat din Columbia este garanţia sănătăţii populaţiei cu o speranță de viață de 73 de ani.

Columbia (în spaniolă Colombia), denumirea oficială - Republica Columbia, este un stat din nord-vestul Americii de Sud. Capitala - Bogota. Ţara împarte hotarele cu Brazilia și Venezuela la est, în partea de sud - cu Ecuador și Peru, la vest - cu Panama şi este spălată de Marea Caraibelor la nord și Oceanul Pacific la vest. Denumirea ţării provine de la numele exploratorului celebru, Cristofor Columb, care a descoperit America. În 1819 a fost proclamată Republica Federală Columbia (sau Marea Columbia) care a unit fost Căpitanul General din Venezuela şi vice-regatul Noua Granada. Ulterior, după separarea Ecuadorului și a Venezuelei, ţara a devenit cunoscută sub numele de Noua Granada. Din 1858 țara a fost cunoscută sub numele de Confederația Granada, din 1863 - Statele Unite din Columbia. În 1886 s-a stabilit numele actual - Republica Columbia. Columbia, este una dintre cele două țări din America de Sud, cu acces la oceanele Pacific și Atlantic (alt stat - Chile). În partea de vest a țării, de la nord la sud se întind munţii Andes, disecaţi de fluviile Magdalena, Cauca și alte rîuri mai mici. La est este situat platoul, traversat de afluenții Amazon. De-a lungul coastei se întinde zona de cîmpii.

În nordul Columbiei se află cîmpia Caraibelor, cu o climă subecuatorială aridă. Aici sunt situate principalele porturi ale țării, precum și principalele staţiuni balneare care atrag turiştii străini. Tot aici se află masivul muntos Sierra Nevada de Santa Marta, cu un vîrf înzăpezit Colon Cristobal (5775 m), care este cel mai înalt munte din Columbia. Coasta Pacificului din partea de vest este ocupată de un șes îngust, cu precipitaţii abundente pe tot parcursul anului și mareele mari, făcînd plajele din această regiune mai puțin populare printre turişti. Lagunele de-a lungul coastei Pacificului, sunt ocupate de desişuri mangrove puternice. La sud, ramura Anzilor se desprinde în trei lanţuri muntoase paralele numite Cordillera de Vest, de Centru și de Est, care se întind spre nord la mai mult de 3000 de kilometri. În văile muntoase sunt situate principalele zone agricole ale țării, unde locuieşte cea mai mare parte a populației din Columbia. Dar, o mulțime de vulcanii stinşi și activi, precum și seismicitatea ridicată, afectează populația și economia. Partea columbiană din regiunea Llanos, este situată în partea de sud a șesului Orinoco. Clima sub-ecuatorială caldă din regiune, cu o vară umedă şi o iarnă uscată, determină creşterea ierburilor umede și savanelor de palmier, pădurilor galerie de-a lungul rîurilor și mlaștinilor cu stuf. Sud-estul țării este ocupat de jungla amazoniană, situată în zona climatul ecuatorial, constant umed. Vegetația luxuriantă impenetrabilă (cinci niveluri de arbori de o înălţime pînă la 70 m), precum și o faună foarte diversă. Dar, din cauza condițiilor severe de mediu, în regiune locuieşte doar 1% din populație.

 

 

Самые чистые страны мира (Часть III) 

Самые чистые страны мира (Часть III) 

Самые чистые страны мира (Часть III) 

 

Noua Zeelandă

Subpopulată, Noua Zeelandă, este un paradis pentru turişti. Țara acordă o mare importanță protecției mediului înconjurător. Conform indicelui de puritate, ea este departe de alte țări din regiune, datorită calității apei și a aerului. Însă, întreprinderile industriale, cu emisiile de CO2 , îşi aduc totuşi aportul "murdar".

Este o țară din Oceania, are două insule mari – de Nord și de Sud (separate prin Strîmtoarea lui Cook de o lăţime de 32 km), precum și un grup de insule în Pacificul de Sud (Tokelau, Insulele Cook, Niue, Kermadec, Three Kings) și altele, la vest este spălată de Marea Tasmaniei, la nord – de Marea Fiji, la est – de Oceanul Pacific. Suprafaţa totală constituie 270534 km2 (inclusiv Insula de Nord - 115 de mii, de Sud – 150,5 de mii).

Teritoriul Insulei de Nord la est este acoperit de lanțuri muntoase, cu altitudini de până la 1400-1700 m. În partea centrală se află un platou vulcanic cu conuri de vulcani activi - Ruapehu (2797 m), etc., gheizere, vulcani noroioși, izvoare termale și lacuri calde. La vest de acest platou este situat vulcanul stins Egmont (2518 m). Cutremurele sunt frecvente, uneori distructive. La nord de platoul vulcanic se întinde o câmpie deluroasă, cu benzi înguste de cîmpie de-a lungul coastei de sud și în partea centrală a insulei. De-a lungul coastei de vest a Insulei de Sud, de la nord la sud se întinde lanţul muntos, Alpii de Sud, cu 19 vîrfuri de peste 3000 de metri înălţime și multe creste pintene. Cel mai înalt punct din țară - Mount Cook (3764 de metri). Crestele au un relief tipic alpin (vîrfurile ascuțite și pante abrupte ). De-a lungul coastei de est a Insulei de Sud, de la nord la sud, este alungită îngusta Cîmpia Canterbury. În partea de sud-est a insulei - Cîmpia Sauzlend și platoul muntos Otago, în sud-vest - fiorduri adînci (Parcul Naţional Fiordland).

 

Самые чистые страны мира (Часть III) 

Самые чистые страны мира (Часть III) 

Самые чистые страны мира (Часть III) 

Самые чистые страны мира (Часть III) 

Самые чистые страны мира (Часть III) 

Самые чистые страны мира (Часть III) 

 

 

Sursa: bambooclub.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 06 septembrie 2012 11:01
Vizualizări: 2962

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
87
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
94
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
73
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
124