ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cele mai eficiente panouri solare au bătut recordul mondial

Compania chineză Hanergy a prezentat cel mai eficient panou solar cu o singură joncțiune, construit vreodată în lume...

Filiala americană a companiei Hanergy din SUA, Alta Devices, a lansat un modul, care are o eficiență de conversie de 25,1%. Acesta poate fi folosită în drone, vehicule electrice și în diferiți senzori.

Modulele solare de la filialele Solibro și MiaSole au bătut, de asemenea, recordurile anterioare de eficiență - modulele solare duble din sticlă CIGS au obținut o eficiență de 18,72%, iar modulele solare CIGS pulverizate pe plăci flexibile – de 17,88%.

"Deoarece ne apropiem de lumea mașinilor autonome, dezvoltarea surselor de energie, care pot fi încărcate fără întrerupere devine din ce în ce mai importantă - a spus directorul de marketing Alta Devices Rich Kapusta. - De fiecare dată cînd tehnologia noastră depășește noul record mondial, acest lucru se face cu un scop bine definit, în vederea atingerii acestui obiectiv".

Dezvoltarea panourilor solare ultra-eficiente, subțiri și flexibile de la Hanergy a fost posibilă prin utilizarea arsenului de galiu (GaAs), un semiconductor rezistent la umiditate și radiații UV. Panourile sînt construite prin cultivarea unui strat subțire de GaAs deasupra plăcii monocristalice GaAs folosind procedeul cunoscut sub denumirea de depunere chimică organometalică în faza de vapori (MOCVD).

Apoi, stratul subțire este curățat de pe placă pentru a obține un element solar flexibil și ușor. Aceste panouri solare subțiri pot fi utilizate într-o varietate de situații, inclusiv pentru acoperirea părţii din spate a rucsacului.

Eficiența modulelor GaAs, produse de Hanergy, este de două ori mai mare decît a bateriilor solare tradiționale flexibile, iar începînd cu anul 2010, au redus eficiența conversiei de patru ori. În prezent, acestea dețin recordul mondial cu cei mai mari indicatori ai eficienței conversiei (în condiții de laborator) - 28,8%.

Hanergy colaborează cu producătorii europeni în ceea ce privește aplicarea modulelor solare ultraeficiente în acoperișurile panoramice ale autoturismelor. Modulele lor sînt, de asemenea, potrivite pentru utilizarea în drone datorită greutății scăzute și flexibilității sporite, căci acestea nu influenţează profilul aerodinamic al dronei.

Sursa: ecobyt.ru

Citiţi de asemenea

Fundația ECODAVA, în parteneriat cu Pretura sectorului Centru, va organiza la data de 24 septembrie 2022 o acțiune ecolo...
499
Fundația pentru dezvoltare ecologică ECODAVA din Republica Moldova a devenit parte a proiectului Euroasiatic „Cupa Curăț...
634
Autoritățile moldovenești trebuie să caute alte surse de energie decît lemnul - cărbune, gaz, surse alternative. Pădurea...
706
Fundul oceanului arată foarte diferit de uscat. Apar multe întrebări la care vrem să găsim răspunsuri, dar cel mai mul...
430