Chiar și dincolo de Cercul Polar ei cresc struguri, kiwi, prune, roșii, castraveți
Un cuplu din Norvegia distruge stereotipurile, e imposibil, dar ei au făcut imposibilul. Au crescut ceea ce în principiu nu poate crește în asemenea condiții.
În condițiile unei veri nordice scurte ei reușesc să crească cele mai iubitoare de căldură legume și fructe – caise, struguri, kiwi, prune, roșii, castraveți. Sub cupolă, sezonul agricol durează cu cinci luni mai mult decît în afară. Iarna e imposibil de plantat ceva – aici, dincolo de Cercul Polar, timp de 3 luni nu-i soare în general.
Benjamin și Ingrid Hertefelger s-au mutat acum trei ani pe insula Sandornoia în Partea de nord a Norvegiei, la 1000 km de Oslo. Aici, practic, întotdeauna e frig și vînt. Însă clima dură nu i-a speriat pe cei doi soți cu patru copii – ei trăiesc practic în condiții de seră. Casa lor se ascunde de frig sub o sferă din sticlă, iar cînd afară e un ger năprasnic, atunci în „seră ” e destul de confortabil.
Construcția casei, numită Naturhuset (Casă naturală), a fost începută în 2011. La poalele unui deal a fost construit parterul din beton expandat cu planșe de monolit. În următorul an, a fost înălțată o geocupolă – o carcasă din aluminiu cu panouri din sticlă (360 de bucăți) acoperă o suprafață de 180 de m.p. Diametrul cupolei – 15 m, înălțimea – 7,5 m. Sticla e obișnuită, cu grosimea de 6 mm. Geocupola a fost înălțată de compania norvegiană Solardome.
Ulterior construcția în interiorul cupolei a fost efectuată în condiții de seră. Casa a fost construită din paie și lut cu forțele familiei și prietenilor ei, probleme cu materialele de construcție nu au fost, deoarece ele erau practic sub picioare. Familia s-a mutat la casă nouă în decembrie 2013.
Acum, casa este o construcție din lut cu două etaje cu un acoperiș plat în trei nivele. Casa are cinci dormitoare, o sufragerie spațioasă, două grupuri sanitare, încăperi auxiliare.
Sub cupolă pe acoperișul plat, se află o terasă, de pe care pot fi admirate stelele, aurora boreală, por fi făcute băi de soare, exerciții yoga, poate fi utiliza hamacul sau scrînciobul. De aici se întinde o panoramă uimitoare.
De la casă în jos spre mare se întind țevile de ventilare, îngropate în pămînt. Din cauza că temperatura pămîntului e constantî, aerul ce vine din ele iarna se încălzește, iar vara – se răcește. Apa caldă este asigurată de colectoarele solare, ferestrele de le nivelul mediu și cele de pe acoperiș asigură circulația aerului în interiorul cupolei.
Datorită acestui fapt, casa din lut are un termen mare de exploatare – sub cupolă nu sînt ploi și zăpadă, aici este un nivel constant al umidității. Stăpînii afirmă că această casă poate sta veșnic, dacă va fi menținută uscată. Totodată, potrivit lor, nu există nicio necesitate de a vopsi sau de a întreține pereții construcției.
PS. Menționăm că aceste case-sere sînt populare și în Suedia. Arhitectul Bengt Varn în premieră și-a implementat ideea de izolare a casei cu ajutorul serei în 1974. Avantajele acestei soluții sînt vizibile mai ales în perioada rece: cînd afară sînt -3 C, după sticlă sînt plus 15-20 C. Spre deosebire de cupola norvegiană, varianta suedeză are forma unei sere obișnuite.
Construcția acesteia le va reuși multora, iar costul ei ca fi egală cu construcția unei grădini de iarnă.
Sursa: realty.tut.by