ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Chipuri electronice împotriva tăierii ilicite a pădurilor

Compania austriacă “Holzindustrie Schweighofer” a început elaborarea unui sistem digital global de prevenire a tăierilor ilicite de păduri.

Potrivit presei din Europa de Vest, proiectul de implementare a sistemului PIL-RFID va începe în România, unde „Holzindustrie Schweighofer” deţine cîteva fabrici de cherestea.

Австрийская компания «Holzindustrie Schweighofer» начинает разработку глобальной цифровой системы по предотвращению незаконной вырубки леса.

Potrivit datelor apărute în presă, trasabilitatea fiecărui copac tăiat va putea fi urmărită cu ajutorul unor chipuri RFID. Adică orice doritor va putea afla de pa smartphone-ul său de unde a venit cheresteaua şi unde a crescut copacul, determnînd coordonatele GPS a trunchiului rămas în pădure.

Producătorii de cherestea vor fi obligaţi să aplice chipul RFID, care, cel mai probabil va fi implantat la o adîncime de 1 cm în fiecare brîrnă. Chipul va conţine coordonatele exacte ale locului, unde a fost tăiat copacul, comunicînd despre provenienţa cherestelei. Fabricile de cherestea vor putea, de exemplu, să stabilească dacă materialul este livrat din gospodăriile silvice autorizate.

O tehnologie similară este aplicată în industria alimentară, de exemplu, în fluxurile globale comerciale, prin aceste chipuri RFID este urmărită trasabilitatea carcaselor îngheţate de bovine. Acum ceva similar se introduce şi în silvicultură, iar în calitate de proiect-pilot a fost selectată România.

Prima în acest domeniu va deveni compania cu o istorie de 400 de ani „Holzindustrie Schweighofer”, care joacă un rol-cheie în lupta cu producţie ilegală de cherestea. „Holzindustrie Schweighofer” cumpără practic 100% din lemn şi nu participă la exploatările forestiere. Firma respectă toate cerinţele juridice şi standardele interne şi europene, însă, totuşi, nu poate exclude procurarea cherestelei produse ilegal: întotdeauna există probabilitatea că cineva dintre furnizorii de lemn ar putea falsifica documentele la ieşirea din fabrică şi va merge pe o cale ilegală

De aceea, lupta cu tăierile ilicite necesită, în afara documentelor, metode noi şi sigure, subliniază reprezentanţii companiei.

Compania „Holzindustrie Schweighofer” este convinsă că implementarea sistemului PIL-RFID la nivel mondial, va contribui la sistarea tăierilor ilicite de păduri. Astfel, fiecare bucată de cherestea va purta un set de informaţii – va începe era unui volum mare de date, iar aceasta va putea revoluţiona silvicultura. Vor fi arătate informaţii concrete – cît lemn a fost tăiat şi unde.

Iată doar cîteva consecinţe pozitive ale implementării sistemului PIL-RFID în silvicultură, menţionate de „Holzindustrie Schweighofer”: fabricile de cherestea îşi vor putea selecta sectoarele cele mai productive; companiile de transport vor utiliza datele GDS pentru a minimiza cheltuielile de transport, iar odată cu aceasta, se vor reduce şi emisiile de carbon; informaţia completă şi detaliată despre lemn va permite nu doar sporirea calităţii managementului pădurilor, dar şi va spori oportunităţile de cercetări forestiere. Acest fapt va permite modelarea reacţiei pădurilor la schimbările climaterice şi elaborarea măsurilor de răspuns.

Potrivit autorilor proiectului, sistemul PIL-RFID se bazează pe o tehnologie accesibilă şi standardizată la nivel global. Avînd în vedere creşterea popularităţii gadgeturilor, tehnologiile GPS şi NFC vor fi accesibile peste tot unde este fabricată cheresteaua. Acest fapt deschide multe oportunităţi şi pentru controlul obştesc asupra situaţiei ecologice. Asemenea tehnologii vor fi solicitate, cu siguranţă, şi în Ucraina, unde s-a acutizat problema tăierilor ilicite de păduri, mai ales că chipurile de bază sînt ieftine, accesibile şi utilizează tehnologii standarde.

Citiţi de asemenea

Unguentul "Steluța" este unul dintre cele mai cunoscute unguente. A devenit vestit datorită eficacității sale în trata...
505
1. Shosha. Hibridul se autopolenizează. Începe să dea roadă în a 40-a zi. Coaja este subțire, cu spine și pubescență. Ca...
493
"Vă prezint mărul fericit (stînga) și mărul trist (dreapta). Acestea sînt două jumătăți ale unui măr. Pe 20 mai le-am pu...
518
O companie rusească care prestează servicii de telecomunicații, servicii digitale și media în Rusia, Armenia și Belarus ...
244