ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Chirtoca: Atentatele asupra zonelor verzi ale Chișinăului trebuie stopate (+Video)

Construcțiile din zonele verzi și parcurile Chișinăului, unde s-au înmulțit cazurile de construcție neautorizată a blocurilor locative și stațiilor de alimentare cu carburanți (SAC), sînt inadmisibile și autoritățile locale trebuie să le stopeze.

De acest fapt este convins Vasili Chirtoca, președintele fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din Consiliul municipal Chișinău (CMC). Vorbind în direct pe portalul unimedia.info, el a menționat că pentru soluționarea acestei probleme este nevoie de o abordare integrată, informează NOI.md.

Vasili Chirtoca a declarat că toată responsabilitatea pentru faptul că suprafețele de spații verzi și parcuri din Chișinău se reduc vertiginos revine primarului general, Dorin Chirtoacă. „Primarul, pe care l-am ales, după cum se spune, trebuie să fie „șef de gospodărie", trebuie să-și facă munca (pentru binele orașului). Dacă însă el îmi distruge casa, nu pot privi indiferent la acest lucru. Primarul, de facto, a obținut dreptul de a distruge personal zonele verzi. Deși posibilitățile noastre în Consiliul municipal sînt limitate, noi abordăm problema, mobilizăm cetățenii și nu vom trece toate acestea cu vederea", a declarat liderul fracțiunii PCRM și celor fără de partid din CMC.

Potrivit spuselor lui, adoptarea de către Parlament în prima lectură a Legii privind statutul municipiului Chișinău, care delimitează atribuțiile primarului general, va avea impact direct asupra zonelor verzi din oraș. „Ne așteaptă surprize". În particular, este vorba despre proiectul construcției unei benzinării pe Calea Ieșilor. Autorizația la lotul de pămînt pentru stația PECO a fost eliberată fără coordonarea cu Direcția juridică a Primăriei. Urmează să fie identificat alt sector, pentru că nu se poate amplasa benzinăria lîngă parc („Alunelul" – bariera Sculeni – n.red.), a relatat alesul local.

Cu o situație similară, cînd pe teritoriul parcului poate fi inițiată o construcție, juriștii fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid s-au confruntat cînd au luat cunoștință de proiectul prelungirii străzii Albișoara prin reunificarea ei cu strada Mesager. „În acest proiect este prevăzută construcția unui centru pentru copii chiar pe teritoriul Parcului La izvor. Clădirile vor avea cîte 20 de etaje. Nu cred că un edificiu atît de înalt va fi destinat doar copiilor. Mai curînd, acesta va fi un bloc locativ. Comisia municipală (pentru construcții, arhitectură și relații funciare – n.red.) a aprobat acest proiect în absența mea. Sînt convins însă că acest proiect nu va fi susținut de Consiliul municipal", a afirmat Vasili Chirtoca.

Consilierul municipal a relatat, de asemenea, despre numeroasele cazuri de transmitere a unor mari loturi de pămînt, totodată, în unele situații nu se știe cui au fost alocate acestea. „În Parcul „La Izvor" un lot de pămînt cu suprafața de aproximativ un hectar și jumătate de lîngă plajă a fost transmis nu se știe cui. Nu știu cum a putut să se întîmple aceasta. Despre acest caz am aflat chiar astăzi (13 iulie – n.red.). În Parcul „Rîșcani" un lot de pămînt, unde anterior era amenajat un complex de atracțiuni pentru copii, a fost, de asemenea, transmis unor persoane necunoscute. Așa ceva era imposibil să se întîmple fără coordonare cu Primăria. Iar la nivelul Consiliului municipal noi intenționîm să luptăm pentru conservarea zonelor verzi și neadmiterea construcțiilor neautorizate", a conchis șeful fracțiunii PCRM și celor fără de partid din CMC.

Precizăm că la 18 februarie majoritatea membrilor Consiliului municipal au votat pentru instituirea moratoriului la construcții în Chișinău. Proiectul deciziei a fost susținut de aleșii locali din Partidul Socialiștilor, fracțiunea comuniștilor și a celor fără de partid, Partidul Popular European, Partidul Nostru și candidatul neafiliat Ion Ștefăniță. Autorii au explicat necesitatea acestui proiect prin intenția de a nu admite construcții neautorizate în zonele verzi și de parcuri ale Chișinăului. Ulterior însă consilierii au constatat că unele companii de construcții apropiate Partidului Liberal încalcă moratoriul.

La sfîrșitul lunii februarie a intrat în vigoare și moratoriul la construcția de benzinării. Acesta este în vigoare timp de un an și prevede interzicerea eliberării de către subdiviziunile Primăriei și Consiliul municipal a noilor autorizații și acte permisive pentru construcția benzinăriilor pînă la adoptarea noii scheme de amplasare a stațiilor PECO în Chișinău.

Dorin Chirtoacă însă continuă să ignore problema construcțiilor neautorizate în zonele verzi din Chișinău, precum și nu vede nimic rău în construcția noilor benzinării. În cadrul unei ședințe operative din martie a Primăriei, el s-a adresat în absență consilierilor: „Uitați de benzinării, pregătiți-vă de alegerile-2019".

Киртока: Посягательства на «зелёные зоны» Кишинёва надо прекратить

Киртока: Посягательства на «зелёные зоны» Кишинёва надо прекратить

Киртока: Посягательства на «зелёные зоны» Кишинёва надо прекратить

 

 

Sursa: moldovenii.md

Vineri, 15 iulie 2016
Vizualizări: 990

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
41
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
193
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
35
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
124