ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cîinii pot percepe lumea din perspectiva umană 

Cercetătorii britanici au realizat un nou studiu ale cărui rezultate demonstrează că orice cîine este capabil să perceapă anumite situaţii dintr-o perspectivă umană şi să acţioneze în consecinţă, scrie Daily Mail.

 

Spre exemplu, atunci cînd mai multor cîini li s-a interzis să ia mîncarea dintr-o încăpăre, animalele au respectat comanda atunci cînd în cameră era lumină şi au ignorat-o atunci cînd era întuneric.

„Este incredibil pentru că asta înseamnă că acei cîini au înţeles că oamenii nu îi pot vedea”, a explicat dr. Juliane Kaminski, şefa echipei de cercetători. „Evident, cîinii au luat în considerare situaţia socială înainte de a acţiona. Faptul că persoana respectivă (aflată în cameră, n. red) vedea sau nu mîncarea a influenţat decizia cîinelui. Dar faptul că persoana era sau nu în cameră nu a afectat comportamentul animalului. Acest lucru sugerează că animalul a privit mîncarea din perspectiva omului, dar şi din cea proprie, înainte de a acţiona”, a adăugat specialistul.

În plus, studiile anterioare au demonstrat că patrupezii sunt mai tentaţi să fure mîncare atunci cînd persoana care îi supravegheză ţine ochii închişi.

„Ştim cu toţii că animalul nostru de companie este deştept sau sensibil, dar asta este ceea ce credem noi, nu el. Interesant este că rezultatele cercetării sugerează că oamenii ar putea avea dreptate, iar cîinii chiar ar putea fi îngrijoraţi în anumite situaţii”, a mai spus dr. Kaminski.

Pentru realizarea cercetării finanţate de organizaţia non-guvernamentală „Max Planck Society”, au fost testaţi 84 de cîini – 42 femele şi 42 masculi – cu vîrsta de minim un an.

„Rezultatele testelor au arătat că acei cîini au decis că este mai sigur să fure mîncarea cînd în încăpere nu era lumină pentru că au reuşit să înţeleagă perspectiva umană”, consideră cercetătoarea.

Studiul publicat în revista „Animal Cognition” ar putea fi de ajutor persoanelor care lucrează în mod constant cu cîini, cum ar fi echipajele de poliţie sau persoanele nevăzătoare.

 

Sursa: moldovenii.md

Marţi, 18 februarie 2014
Vizualizări: 1341

Citiţi de asemenea

De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
43
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
33
Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
312
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
281