Cimitirul Vesel din România: cu ironie despre moarte
Neobişnuitul Cimitir Vesel din satul românesc Sepânţa, este un exemplu unic al culturei de înmormântare. Pietrele funerare de lemn și basoreliefurile, descriu imaginile tipice ale vieții răposatului şi indică cauzele morţii lui în forme vizuale: lovit de un camion, accidentat de un tren, răpus de o boală. Pe cele mai multe dintre cruci pot fi găsite mesaje poetice scurte, adresate decedatului localnic plecat în lumea cealaltă, uneori, într-o manieră mai mult decât frivolă. Conținutul lor este determinat de relațiile familiale: uneori rudele nu ezită să vorbească în public despre obiceiurile răposatului de a se îmbăta criţă.
Primele monumente funerare multicolore din lemn au apărut în Sepânţa în anii 1930 atunci, când sculptorul şi pictorul local Stan Ioan Pătraş, a început să împodobească crucile cu ornamente decorative și scene din viața decedatului, însoțite de desene cu comentarii ironice la prima persoană. În primele lucrări au fost folosite preponderent nuanțe de culoare albastru închis, dar mai târziu fiecare culoarea a căpătat propriul său simbol: verde - viaţă, galben - fertilitate, roșu - pasiune, negru - moarte. Acum, pe teritoriul cimitirului sunt plasate aproximativ 800 de cruci de diferite forme.
Amintirile imortalizate în sculpturile de lemn și epigrafe nu sunt idealizate, dar pline de viață: aici întâlnim catrene umoristice şi imagini haioase mult mai des decât inscripţii clasice cum ar fi "Odihnește-te în pace". Și dacă ornamentul multicolor este același pentru mai multe cruci și monumente, textele și basoreliefurile pe fiecare mormânt sunt deferite şi descriu scene din viaţa provincială: tăietori de lemne cu topoare în mână, profesori cu cărți, ciclişti, bunicile lângă sobă și chiar copii jucându-se cu mingea.
Cimitirul Vesel din România // DSLEWIS, Flickr
Piatra funerară descriind activitatea decedatului la Cimitirul Vesel din România // mangy, Flickr
Diferite desene pe cruci la Cimitirul Vesel din România // heticobai, Flickr
Piatra funerară cu un catren și o imagine la Cimitirul Vesel din România // DSLEWIS, Flickr
Cimitirul Vesel din satul românesc Sepânţa // Gregorta, Flickr
Sfaturi
Filosoful și poetul local, Dumitru Pop este adept și ucenic al sculptorului în lemn, Stan Ioan Pătraş . El până în ziua de azi este implicat în realizarea basoreliefurilor şi desenelor cu imagini ale vieții sătenilor decedați. Pe lângă cimitir este amenajat atelierul de lucru a lui Dumitru Pop și teoretic, este posibil să comandați o piatră funerară colorată; prețul pornește de la 200 euro. Însă fiecare caz, meşterul evaluează a parte.
Cum să ajungem acolo
Cel mai apropiat oraș de Cimitirul Vesel este Sighetu Marmație, la 19 km. Puteţi ajunge cu maşina până la această atracție locală; traseul auto DN19 duce direct la cimitir. De asemenea, de la Sighetu Marmaţie, puteţi lua un taxi sau autobuz, care circulă de câteva ori pe zi.
Cel mai apropiat punct de trecere a frontierei între Ucraina și România este situat în Siret, la 289 km de cimitir. Tranziția este deschisă pentru autoturisme, ciclişti și pietoni. După trecerea punctului de control, mergeţi pe autostrada E85, peste 8 km întoarceţi la dreapta pe drumul DN17A și continuaţi până la intersecția cu traseul DN18. Urmați pe DN18 până la oraşul Sighetu Marmaţie, continuaţi apoi pe DN19 până la Cimitirul Vesel.
Locație
Neobișnuitul Cimitir Vesel este situat în satul Sepânţa , la nordul României, la un kilometru de granița româno-ucraineană.
Sursa: travel.ru