Warning: getimagesize(/var/www/clients/client6/web15/web/web/pics/2012/01/fact_solnechnaia_burea1.jpg): failed to open stream: ��� ������ ����� ��� �������� in /var/www/clients/client6/web15/web/engine/View.php on line 171
Cît de periculoasă este pentru Pămînt cea mai puternică furtună solară după 2005
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cît de periculoasă este pentru Pămînt cea mai puternică furtună solară după 2005
 

 

Experţii spun că erupţia solară din noaptea de 22 spre 23 ianuarie nu va rivaliza niciodată cu cea din 1989, care a provocat în Quebec şi în nordul SUA o pană electrică generală de nouă ore, şi nici cu cea din 1859, cea mai violentă explozie solară din istoria înregistrată, care a distrus reţeaua de telegrafie şi a provocat incendii în America de Nord.

Furtuna solară actuală este, totuşi, "o mare bestie", spune Ludwig Klein, astronom la Laboratorul de studii spaţiale al Observatorului din Meudon. Fluxul de protoni în spaţiul interplanetar este foarte intens: cel mai ridicat după 2005.

Potrivit lui Doug Biesecker, fizician la centrul de previziuni meteorologice spaţiale ale Administraţiei naţionale a oceanelor şi atmosferei (NOAA) din SUA, explozia a trimis în spaţiu un nor de plasmă cu o viteză de 6,4 milioane de kilometri pe oră. Furtuna geomagnetică rezultată este la nivelul 3 din 5.

Soarele are un ciclu de activitate de 11 ani, iar în prezent se trezeşte dintr-un "somn lung". Nivelul maxim de activitate va fi atins în 2013, prezic astronomii. În această perioadă, vor apărea mai multe pete solare, care, paradoxal, vor face suprafaţa soarelui şi mai strălucitoare. Aceste pete solare apar în urma unui cîmp magnetic foarte agitat.

Din fericire, noi sîntem protejaţi de radiaţiile solare de către magnetosferă şi de atmosferă. Potrivit lui Ludwig Klein, detectoarele de particule de pe sol nu au înregistrat, încă, nicio activitate anormală. În zonele polare, în schimb, vor putea fi observate mai multe aurore decît în mod normal.

Furtuna solară ar putea afecta sistemele informatice ale sateliţiilor, şi prin urmare comunicaţiile cu Pămîntul. "Am pierdut în acest mod mai mulţi sateliţi care nu mai puteau interpreta comenzile", a spus Ludwig Klein.

Şi ionosfera, aflată la circa 80km deasupra noastră şi utilizată pentru transmisiile radio, ar putea fi afectată. Probleme de comunicaţii ar putea apărea pe liniile aeriene din apropierea polilor, lucru care s-a întîmplat în 2005, cînd avioanele care zburau în apropiere de Polul Sud au fost redirecţionate. De altfel, un reprezentant la NOAA a precizat că, cel mai probabil, pe 24 şi 25 ianuarie, zborurile polare vor fi redirecţionate.

NASA spune că nici astronauţii din spaţiu, de pe Staţia Spaţială Internaţională, nu sînt în pericol. "Experţii au studiat prognoza vremii din spaţiu şi au ajuns la concluzia că nu vor exista efecte negative care să necesite protejarea echipei de pe orbită", a spus purtătorul de cuvînt al NASA.

 

 

Sursa: noi.md

 

Duminică, 29 ianuarie 2012
Vizualizări: 2038

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
71
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
245
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
49
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
149