Cît de periculos este plasticul?
Are apa potabilă o perioadă de valabilitate? Cum să ne protejăm de substanțele cancerigene "din vase"?
Plasticul este mortal! Oamenii de știință au dovedit acest lucru pe șoareci. Acei rozătoare, în a căror dietă au fost adăugate componente de plastic, a dezvoltat cancer la ficat. Chimiștii susțin ca otrava care provoaca tumori la soareci ajunge și în orgnismul oamenilor. Împreună cu apă din sticle transparente și mîncarea din ambalajele din plastic.
Alexander Kuksa, chimist:
- Acestea pot fi diferite tipuri de plastic, inclusiv compuși fenolici, care sînt agenți cancerigeni sau alergeni.
Aceste substanțe otrăvitoare intră treptat în organismul nostru, cu fiecare gură de apă din sticla de plastic și nu pot fi scoase niciodată.
Nedelkin, chimist:
- Ei au proprietatea de a se acumula în organism și, în timp, acest efect toxic se va manifesta prin deteriorarea stării de sănătate.
Cel mai periculos plastic este cel care se face cu adăugarea de materiale reciclabile. Așa producătorii economisesc. Iar pe ambalaj, acest lucru nu este indicat. Învățați să recunoașteți după aspect.
Vladimir Nedelkin, chimist:
- Cînd lumina soarelui nimerește pe sticlă are loc depolimerizarea polistirenului cu formarea stirenul în sine. Stirenul este o substanță foarte toxică și otrăvitoare.
Crezi că apa îmbuteliată nu are termen de valabilitate? Nu-i așa? Pereții sticlei de plastic încep să elibereze substanțe periculoase în aproximativ trei luni. Și dacă furnizorul nu a respectat condițiile și termenele de păstrare, atunci chiar mai devreme. Plasticul, în general, nu este cel mai bun vas.
Andrei Nosov, șeful departamentului de experți "Roscontroli":
- Nu trebuie să păstrați în ele produse pentru o lungă perioadă de timp. Acest lucru este valabil mai ales pentru alimentele care conțin grăsimi, alcool, acizi. Aceste componente contribuie la o migrare mai intensă a substanțelor nocive în materialul asului.
Plasticul nu este prietenos nici cu temperaturile negative. În congelator, el crapă și elimină în mîncare compușilor chimici periculoși. Farfuriile și furculițele din acest material nu în zadar sînt numite de unică folosință. Am luat, am pus ceva gata, am mîncat și am aruncat. Într-un alt mod, experții nu recomandă utilizarea plasticului.