Cît de repede se stratifică cedrii?
Mulți locuitori din Altai, Siberia, Ural plantează cedri pe terenurile de lîngă casă, pe străzi și în scuaruri. Cedrul este frumusețea și mîndria taigalei. Drept vorbind, copacii întotdeauna prind rădăcini, dar uneori aceştia cresc pînă la 25 de metri, cu diametrul trunchiului pana la 2 m. Cedrul este faimos pentru longevitatea lui: supravieţuieşte chiar pînă la 800 de ani. Desigur, este dificil, să așteptați recolta. În plantaţiile forestiere, cedrul începe să dea roade peste 40-70 ani, uneori mai tîrziu, iar în grădini, în care se efectuează la timp îngrijirea și fertilizarea solului cu îngrăşămînt, peste 15-20 de ani. În schimb, cedrul produce seminţe timp de 250 de ani. Locuitorii zonelor de taiga numesc cedrul "arborele de pîine".
Stratificarea se produce în natură, în timpul hibernării seminţei / nucii, permite viitorului germen să obțină informații naturale despre clima și mediul înconjurător, despre schimbările temperaturii. Dar, dacă vă decideți să creşteţi de sine stătător un cedru din nucă, atunci va trebui să efectuaţi procedura de stratificare:
- Pentru 9 zile nucile de cedru sunt plasate într-un congelator, învelite în pînză groasă de sac sau orice alt material (ca să respire).
- Peste 9 zile le scoateţi și le puneți într-un castron cu apă timp de 1-2 ore, de preferință 9 ore. Cei care s-au înecat (sunt cu miez) pot fi plantate.
- Plantaţi-le într-o ladă cu amestec, fără pămînt. Componența amestecului: 70% de nisip, 30% de rumeguș mărunt sau 50 la 50 (amestecul spre deosebire de pămînt este gol, nu are nici-o floră de putrefacţie, reţine umezeala, rădăcina fragedă a unui cedru este slabă şi putrezeşte, se usucă uşor, în amestec, germinarea și supraviețuirea sunt mai bune, 99%, dacă totul este făcut corect)
- Înainte de plantare, faceţi toate măsurile necesare în conformitate cu sfaturile din partea Anastasiei: 9 minute în gură ...
- Nucile se plantează cu capătul îngust în jos (acolo apare rădăcina şi le va fi mai ușor să împingă coaja la suprafață, deodată vede lumina, nu este nevoie de timp și de energie pentru a răsturna coaja sub pămînt). A planta, înseamnă literalmente doar a băga în pământ, astfel ca nucile să fie văzute. Udaţi cu atenție.
- La sfîrşit, acoperiţi cu acelaşi amestec (uscat) de un strat nu mai mare de 3 - 5 mm.
- Acoperiți lada cu polietilenă (creaţi un efect de seră, rumegușul va deține mult timp umiditatea).
- Puneţi lada în partea însorită.
Dacă totul faceţi aşa cum este scris, exact peste 9 zile cedrii vor germina.
Scoateți polietilena. Cresc bine şi devin robuşti, doar cedrii de pe partea însorită.
- În umbră vor creşte foarte încet. Exemplu: 5 ani în umbră - 20cm, 5 ani la soare - 80cm.
- Transplantare în pămînt în funcţie de situație, peste 1 - 2 luni.
- Înainte de transplantare, faceţi o gaură în pămînt, aproximativ 10 x 10 cm.
- Acoperiţi gaura cu acelaşi amestec de nisip și de rumeguș.
- Udaţi bine amestecul din lada cu cedri (pentru o lipire mai bună a solului atunci cînd scoateți răsaduri).
- Cu ajutorul unei linguri sau alt instrument adecvat, scoateţi cu grijă răsadul cu rădăcină de la o adâncime de aproximativ 3-5cm. Și plantaţi într-o gaură de pămînt pregătită anterior (cu amestec.)