ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

City — aceasta este padure nostru.Acest articol a fost tradus prin intermediul Google translate


Reciclarea de lumina cutii utilizate sunt de 90% pentru a acoperi necesarul de materii prime din fabrică de hârtie moderne. Faptul că acest lucru nu este un slogan, ci o realitate în Europa civilizată, un grup de jurnalişti ucraineni de a asista, în vizită la instalaţiile de producţie Stora Enso Barcelona, la periferia Barcelonei. Intreprindere moderna producătoare de calitate, acoperite cu hârtie de mare, aproape în întregime de auto-suficiente în materiile prime din orasul deşeuri de hârtie. Şi leului a deşeurilor este deja utilizat de un ambalare. Una în care locuitorii din Ucraina sunt deja folosite pentru a cumpăra lapte, produse lactate, sucuri şi ca urmare a copleşit pe care nu numai depozitele de deşeuri, ci şi printre noastre de zi cu zi de viaţă.

Stii de ce, într-adevăr, se întâmplă asta? Momentul adevărului este faptul că în Europa, deşeurile de ambalaje (nu numai) este angajat în sectorul privat, având grijă, pe de o parte, pe strazi, parcuri, plaje au fost curate, si cu un alt - costul de acest lucru nu a fost o povară pentru societate. În Ucraina, domeniul de aplicare a deşeurilor de ambalaje a devenit o afacere profitabila de stat - societate, aceste costuri lucreaza in zeci sau sute de milioane de grivna. Nu este un secret că o parte din fondurile alocate ajung în buzunarele fără fund ale oficialilor guvernamentali, care continuă să continue să ne intimideze pentru ca fara ei, afacerile lor şi amplu de finanţare a ţării nu poate face faţă cu zeci de miliarde de tone de deşeuri stocate, poluante oraşe cartier.

În orice caz, se aplică un sistem civilizat de gestionare a deşeurilor au şi Ucraina. Pentru a familiariza jurnalişti cu principiile activităţii sale a fost preluat de compania Tetra Pak.


De afaceri este luată pentru a rezolva problema

Ciudat cum ceva se dovedeşte. Pe de o parte, Ucraina şi-a păstrat încercarea de a introduce o "taxă" de la producătorii şi importatorii de ambalaje şi produse ambalate, dar cum ar fi de a avea fonduri suficiente pentru a colecta toate de 100% a ambalajului după utilizarea acestuia de către consumatori. În acelaşi timp, de fapt, pentru a colecta bani nu a fost utilizată şi în cel mai bun, du-te pentru achiziţionarea de noi facilităţi pentru tratarea deşeurilor, şi anume în cazul în care acestea pot face un profit.
Dar asta este ceva la proces, trebuie să colecteze în primul rând, şi se colectează nu ca ceva, dar separat. Acesta a fost în acest domeniu există un eşec de piaţă numit-aşa, esenţa, care constă în faptul că costul de colectare separată, în general, să depăşească valoarea derivate din materii prime. Fără a rezolva această problemă, nici cu privire la orice poluare eficiente a deşeurilor de ambalaje anti-(sau alta dintre ele am rezolva problema de specii) poate fi vorba.

Cum se face acest lucru în Europa

De altfel, doar unul la Barcelona colectarea separată se desfăşoară în 30 de mii de puncte (rata: un punct pentru 500 de locuitori), dintre care fiecare este setat pe cinci containere diferite. În containerul galben populaţiei adaugă ambalaj de lumina (carton, aluminiu, plastic) în albastru - de sticlă, verde - reciclarea hartiei, maro - organice, gri - alte deşeuri. Urmaţi conţinutul dosortirovka din aceste containere privind deşeurile de plante speciale de sortare dă un material omogen, este de dorit pentru industrie. Doar o mică parte din deşeurile arse (norma în Spania, în 2007 sa ridicat la doar 5% din colectate) sau transportate la gropile de gunoi. Aproape nimeni nu va contesta utilitatea colectării separate, dar care şi cum, şi cel mai important, pentru toate bani este de gând să faci? prelucrare. Într-adevăr, cadrul legislativ în domeniul gestionării deşeurilor aicidestul de democratice. O populaţie, spun expertii, prin mentalitatea lor este similar locuitorilor din Ucraina. Acesta este motivul pentru studiază experienţa europeană a jurnaliştilor ucraineni au fost invitaţi să Spania, dar nu şi în Germania, unde a efectuat de prelucrare de 65% (în Spania - doar cu puţin mai mult de 32%) din totalul deşeurilor de ambalaje, după ce consumatorul. Şi în cazul în care legea prevede pedepse destul de severe pentru cei care ignora cerinţele de colectare separată a deşeurilor. Ne-ar ajunge Spania.


Fiscale sau "Green Dot"

Puteţi, desigur, să introducă un impozit pe producătorii de ambalaje sau produse în ambalaje şi de ambalare şi din cauza fondurilor astfel colectate centralizat de către fondul de colectarea separată şi sortare. Cu toate acestea, în Europa, pe un astfel de sistem este respins. Este nevoie de un cost financiare mari. Aclimatizate alt sistem de operare pe principiul "cine gunoi, iar el plăteşte pentru curăţare.

Versiunea cea mai practicat: numărul de întreprinderi au creat un asistent - o societate în gestionarea deşeurilor lor. În cazul în care managerul foloseşte în semnul său permis de muncă "Green Dot", ceea ce înseamnă că este o uniune a Organizaţiei Europene de gestionare a deşeurilor, care funcţionează în conformitate cu Directiva 94/62/CE, adoptată de Parlamentul European. Directivă a devenit un instrument major în domeniul de manipulare ambalajelor şi a deşeurilor şi acum incluse în legislaţia naţională a aproape toate ţările - membre ale UE.

Organizarea de colectare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje prin intermediul unei intreprinderi speciale pentru costurile de gestionare a deşeurilor în trei până la patru ori mai ieftin decât prin intermediul sistemului fiscal. În Barcelona, presei ucrainene a reuşit să se familiarizeze cu principiile de una dintre aceste companii - "Ekoembalazh. Se colectează fonduri de la producatori de ambalaje sau de produs în pachet şi le trimite pe colectarea separată şi sortare a deşeurilor de ambalaje uşor (carton, aluminiu şi plastic). În special, fondurile au fost folosite pentru plata City Hall de colectare, dobândirea de containere galben, utilaje pentru export, să plătească pentru plantele de sortare. compensarea parţială a fondurilor cheltuite, astfel, devine o valoare derivate din materii prime, care devine proprietatea Ekoembalazh "şi, prin urmare, preţul de piaţă şi apoi vândute de către industrie. Astfel, în Spania se întâmplă la 90% din toate ambalajele folosite. Producătorii nu pot, în principiu, să-şi vândă bunurile lor, dacă ambalajele lor nu este reciclabil, sau în cazul în care nu plătesc pentru această prelucrare, şi anume pe ambalaj nu există nici un semn de "Green Dot". De exemplu, Tetra Pak, asigură că există tehnologii de reciclare a combinat o cutie. link-ul de supraveghere în acest caz este o meserie care nu livreze marfa pe raft, dacă nu există nici o pictogramă care arată că producătorul acestuia este, de exemplu, un partid al "Green Dot". Vanzarea de ambalare, fără o icoană - o infracţiune. Pedepsei în acest caz ar putea ridica la 600 de mii de euro.

Alternativă la participarea la verde "punct" poate fi dezvoltat ca construi propriul sistem de returnare a deşeurilor produse de ambalaje.


Colectare şi de triere

A nu pune containere, trebuie să fie făcut în aşa fel încât deşeurile menajere sunt fac obiectul unui dumping în recipient corespunzător. Practica arată că timpul face meseria. Dacă în 1998, colectarea separată a ambalajelor de lumină au fost implicaţi în aproximativ 5 milioane de spanioli, apoi, în 2006, deja mai mult de 41 milioane gospodinele prima cerut pur şi simplu să părăsească pe palier utilizaţi separat ambalaje, sticle de sticlă, deşeuri de hârtie, care va elimina vecinul-pensionarDa. Apoi au raportat că un vecin a avut deja puternic atribuit toate acestea la container, şi a oferit spre a face it noi înşine, ci pentru comoditate, cu condiţia chiriasi cu pachete speciale în conformitate cu culoare de containere.

Desigur, Spania nu este Germania, sunt aici pentru ca doar o aruncătură de punga cu gunoi în containerul gri (alte deşeuri), nu vor fi amendati. Aici sunt mizeaza pe constiinta si-l ridica. Plus - un mic stimulent economic: costul de eliminare a rezervorului gri pentru o casa specific este mai scump decât cu orice alt separate prin fracţiuni de deşeuri.

Culoarea containerului determină soarta conţinutul său. De exemplu, un container galben cu un carton uşor, din aluminiu şi plastic ambalaje Primarul noroc cu plante de sortare a deşeurilor. (Începând cu octombrie 2006 a lucrat în Spania în 1991, o astfel de întreprindere) de mai jos este deşeuri dosortirovka.. Într-o cameră mare de marimea unui teren de fotbal set tobe de sortare, care zbura între benzi transportoare multiple, care este echipat cu dispozitive de analiza spectrala. Toate acestea plus două om la începutul conducte (care sarcina - pentru a elimina incluziuni, nu în mod clar până la containere galben pentru desemnarea sau mari) permite nu numai cutii separate de plastic şi recipiente de aluminiu, dar împărţită, de exemplu, dimensiunea de plastic şi specifice de densitate. Ca urmare, linia de sortare de ieşire arată o mulţime de practic acelaşi tip de conţinut, cum ar fi sticle PET de 1,5 l de bere sau aluminiu pot 0,5 l.

Sortate materiale şi compactate este trimis pentru reciclare. Capacitatea întreprinderilor de prelucrare a Spaniei poate garanta pentru a procesa 60 de mii de tone de deşeuri de ambalaj usor. Pentru o naţiune, care este de ajuns. De aceea, Franţa, în cazul în care o astfel de capacitate nu este suficient, îşi direcţionează deşeurile ambalajului în vederea reciclării în Spania.

Celuloza separat de folie

Dar chiar şi baloturi colectate de ambalaje de carton nu pot fi considerate materii prime, gata pentru utilizare imediată. Nu întâmplător ea a fost de gând să containerul galben, unde ei cutii de aluminiu pe aproapele şi sticle de plastic. Faptul că ambalajele din carton are o structură modernă combinat. Acesta utilizează şi carton, şi de aluminiu, si plastic. Deci pentru a face de celuloză într-o instalaţie de carton, care folosesc tehnologia pentru a separarea sa de folie de aluminiu si plastic. Numai atunci putem avea la ieşirea din trei componente separate, fiecare dintre ele devine o materii prime pentru producţia de complet.

Apropo, această tehnologie de divizare profundă a cutie combinat cu sprijinul Tetra Pak este folosit deja întreprinderile ucrainene de hârtie. Aceste facilităţi permit să crească volumele procesate de ambalare pentru mai mulţi ani înainte.

Până în prezent, principalul obstacol în calea de reciclare într-o cutie de carton lumina materii prime secundare este lipsa de colectare a datelor. În Ucraina, în general nu există un sistem unic şi a infrastructurii de colectare separată a materiilor prime secundare. Prin urmare, companii responsabile social fac eforturi mari pentru organizarea de proiecte-pilot pentru colectarea separată a materialelor reciclabile, şi în cutie de carton special.

În prezent, Tetra Pak, si partenerii sunt în mod activ cooperarea cu plante de sortare a deşeurilor "GreenCo, utilitati Mirgorod, întreprinderi, asociaţii" Ukrvtorma, de a dezvolta programe de educaţie pentru copii, să promoveze instituirea unui program naţional de construire a infrastructurii necesare pentru a colecta materiale reciclabile şi dezvoltarea bazei legislative.

Y membrearstva ca la real, nu, mai degrabă decât o decizie formală de urgenţă problema devine din ce în mâinile lui. Parlamentul nu a reuşit de peste cinci ani pentru a trece un proiect de lege privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, dezvoltat de industria în conformitate cu experienţa a legislaţiei europene în domeniul de manipulare ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.


Comentarii de experţi

Enrique Ibanez, managerul de Relaţii Economice Externe de "Ekoembalazh"

- "Ekoembalazh" - o societate non-profit, fondata de 12 de mii de întreprinderi, care reprezintă toate sectoarele industriale legate de ambalajul produsului. Producătorii de bunuri ambalate cont pentru 55%, societăţi comerciale şi distribuitori - 20%, producători de ambalaje - 20%, companii de prelucrare a deşeurilor şi alte organizaţii - 5%. În ceea ce priveşte dintre fondatorii companiei pe locul doi în Europa.

Introducerea de "verde dot", care este inclus în sistemul european "Proevrop", în Spania a început în 1996, atunci când legislaţia a fost trecut. În prezent, ţara de 30 kg de lumina de ambalare a deşeurilor, care produc un cost pe locuitor pe an, mai mult de 10 kg se întâmplă în "Green Dot". Unii dintre ei devine privind prelucrarea alte canale. 20% se pierde.

Municipalitatea din Barcelona colectează deşeuri de ambalaj uşor, şi de întreprindere, Ekoembalazh "plăteşte pentru serviciile prestate de ei. De asemenea, societatea este responsabilă pentru fondatorii săi, producătorii de bunuri în pachet că deşeurile vor fi colectate şi reciclate. Cheltuielile în acest caz, sunt trei sau patru mai mici decât în cazul în sumă de lucru similare efectuate de perceperea unei taxe pentru utilizarea de ambalaje.

Sabater José, director al Departamentul de Management al Deseurilor din Barcelona

- Primăria este responsabilă de colectare a deşeurilor pe teritoriul său. Finanţarea se face de către o parte a bugetului de stat, prin contribuţii din partea companiei "Ekoembalazh, subventii de la guvern (care a compensa investiţiile UE, care au eliminat recent), investiţiile private. O parte din cheltuielile bugetului este acoperită de fondurile provenite din vânzarea de energie produsă prin arderea deşeurilor colectate. Principiul de bază al Comunităţii Europene - "poluatorul plăteşte". Pe de altă parte, europenii sunt încercarea de a construi un sistem economic justificabile. "Ekoembalazh" - nu este chiar un fond de risc. Funcţia - colectarea de fonduri de la companiile care furnizează produsele sale la piaţă pentru a plăti pentru colectarea separată şi sortare.

Preşedintele Marcos, manager al companiei de mediu Tetra Pak Spania

- În timpul său în Spania pentru a rezolva problema de gestionare a deşeurilor a fost elaborat în 1915 legislaţia şi doi ani la stânga pe discuţia lor. companiile industriale s-au de a decide cum vor organiza punerea în aplicare a legii. Pentru a organiza o reciclare ar trebui să fie făcute cu privire la separarea lor, care necesită fonduri suplimentare. Şi fonduri suplimentare nu sunt acoperite de valoarea derivate din materiile prime. Acest lucru necesită o investiţie suplimentară de bani din partea industriei.


Vladimir SLABY, preşedinte al coaliţiei UkrPEK

"Eşecul" de piaţă a deşeurilor de ambalaje este observat de la momentul în care consumatorul scăpat de ambalaje utilizate la momentul în care compoziţia omogenă a deşeurilor este concentrată într-un singur loc. În timp ce nicio ţară din lume nu ar putea crea condiţiile de funcţionare profitabile pentru colectarea şi sortarea deşeurilor de ambalaje. Prin urmare, statul prin intermediul legislaţiei forţând companii pentru a aborda problema reducerii negativPrivind influenţa de deşeuri asupra mediului.

În Ucraina problema de reciclare a deşeurilor de ambalaje (DU) au început să apară la sfârşitul anilor 90. Cu toate acestea, toţi aceşti ani, agenţiile de stat au încercat, fără succes să găsească şi să pună în aplicare modelul lor de un sistem de a face cu DU. În plus, situaţia cu problema de prelucrare şi utilizare a OC arată o desconsiderare totală pentru experienţa ţărilor europene în care un nivel ridicat de protecţie a mediului este asigurată cu o cheltuială minimă de societate.

În centrul sistemului european de gestionare a deşeurilor este non-statali non-profit, operatorul, creat de către participanţii la piaţă. Statutul de non-profit, operatorul asigură că stabilit în ţara în prelucrarea şi utilizarea oC cu cel mai mic cost. Interesul participanţilor de pe piaţă pentru a reduce costurile este evident, ca aceasta din urmă afectează costul produsele şi mărfurile ambalate şi, prin urmare, competitivitatea. De asemenea, este clar că statutul de non-statali operatorul face imposibilă utilizarea abuzivă a fondurilor primite.

Numai adoptarea Legii Ucrainei "Cu privire la ambalajele şi deşeurile de ambalaje", care se bazează pe experienţa ţărilor europene, şi apoi creaţi pe bază un sistem eficient de colectare, prelucrare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje ar putea rezolva problema impactului negativ al acestora asupra mediului, cu cel mai mic cost pentru societate.

Autor: Serghei Sledz, "oglindă a săptămânii» № 3 (682) 1/douăzeci şi şase-2/una/2008
Sursă

Miercuri, 03 februarie 2010
Vizualizări: 2411

Citiţi de asemenea

Chiar înainte de era noastră, intestinul era considerat un organ important care era comparat cu porțile paradisului sau ...
811
În lumea noastră a devenit cu un mister mai puțin. În jungla din Cambodgia a fost găsit un oraș antic, cu numele de Mahe...
221
De Ziua Mondială a curățeniei, într-un oraș a avut loc o acțiune: trecătorii aruncau gunoiul într-o grămadă de pe trotua...
336
Fotografii de natură sălbatică în fiecare zi fac fotografii amuzante, fascinante și, uneori, chiar înfricoșătoare.Ei ne ...
284