ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ciupercile din pădurea Amazonului ajută la crearea norilor de ploaie




 

 

Potrivit unui studiu nou, în pădurile tropicale ale Amazonului, particulele de sare care apar în urma răspîndirii sporilor de ciuperci, ajută la formarea norilor și respectiv a precipitațiilor.

 

Particulele minuscule bogate în potasiu sunt mai mici decît bacteriile şi se ridică în aer, mai sus de pădure. Odată nimerite în atmosferă, particulele condensează gazele organice, ambalîndu-le în substanțe gelatinoase. Particulele acoperite sunt o suprafață pentru vaporii de apă, care formează norii și picăturile de ploaie.

"Ploaia are nevoie de o suprafață pe care apa se condensează. Microorganismele și plantele emit în biosferă particule care cauzează ploaia", - explică cercetătorul Christopher Pelker, de la Institutul de Chimie Max Planck, Germania.
Potrivit noului studiu al ecosistemul, pădurile tropicale amazoniene, reprezintă un ciclu închis, în care condițiile climatice afectează plantele și vice-versa.

 

Aerul curat

Bazinul Amazonului este casa pentru cea mai mare pădure tropicală din lume, cu o suprafaţă de circa 6,9 milioane km2 situată pe teritoriul celor șapte state.

În zona îndepărtată, în care a fost realizat studiul, in timpul sezonului ploios aerul este curat, - spune Pelker. Cînd bate vîntul proaspăt de la ocean și ploile spală toţi poluanții, există puține dovezi de activitate umană. Studiul norilor și al ciclurilor climatice în acele locuri este similar cu o privire în trecut şi prin urmare, poate oferi un punct de comparație pentru analiza influenței umane asupra climei. "În special, suntem interesați să înţelegem cum norii și clima au fost legate între ele, înainte ca oamenii să înceapă activitatea lor poluantă", - spune savantul.

 

Грибы лесов Амазонки помогают создавать облака и дождь 

 

Cu toate acestea, chiar și aerul curat conține gaze şi particule organice, emanate de plante. Biosfera forestieră, cum ar fi bazinul Amazonului, zilnic emană mii de molecule diferite, care printre altele, oferă un miros săturat de pădure. Atunci cînd gazele organice volatile, cum ar fi terpene, care oferă lămîilor un miros de citrice, se ridică în atmosferă, acestea sunt oxidate de substanțe chimice, cum ar fi ozonul. Gazele convertite se condensează în particule, formînd aerosoli. (Aerosolii sunt particulele suspendate într-un mediu, cum ar fi aerul sau apa).

Pînă în prezent, oamenii de ştiinţă nu au înțeles cum aceste molecule organice sunt convertite în particule, în special, în pădurile tropicale.

 

Interacțiunea plantelor și aerului

Cercetătorii au analizat particulele atmosferice colectate pe un turn situat în pădurea tropicală la o înălțime de 80 de metri. Ei au descoperit trei tipuri de particule de aerosoli, toate care au înregistrat un nivel surprinzător de ridicat de potasiu. Pelker, a examinat structura internă a particulelor de o dimensiune de la 1 nanometru la 1 micrometru. (Într-un metru este un miliard de nanometri și un milion de micrometre). Savantul, a descoperit că acestea au un nucleu sărat bogat în potasiu, acoperit cu compuși organici volatili de gelatină.

Sursa cea mai probabilă a particulelor de potasiu sunt ciupercile care folosesc apa bogată în potasiu pentru a elibera sporii în aer, dar şi alte plante produc sarea. "Este necesar de a efectua o mulțime de cercetări pentru a afla ce fel de ciupercă este sursa cea mai probabilă, precum și pentru a calcula modul şi volumul emis de sare”, - a menţionat Pelker.

Specialistul în chimia atmosferei, Dolphin Farmer, intenționează să afle ce se întîmplă cu ciclul de nor-potasiu, atunci cînd în atmosferă nimeresc poluanții produşi de om, cum ar fi azot și sulf. " Studiul este într-adevăr interesant, acesta ridică o serie de întrebări privind rolul emisiilor produse de plante, - a spus ea. – Este o nouă abordare a interacțiunii biosferei şi atmosferei".

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 14 septembrie 2012 15:31
Vizualizări: 4292

Citiţi de asemenea

Îmi place foarte mult să încălzesc sauna! Intru în camera cu aburi, stau pe verandă, beau ceai. Dacă merg la saună, rămâ...
68
Cercetătorii de la catedra de ginecologie și obstetrică a Universității Stanford au declarat că au practic inventat o te...
61
Dacă v-ați confruntat vreodată în timpul curățeniei cu găsitea unor cuiburi de viespi agățate undeva într-un loc ascun...
161
Germanii postează astfel de videoclipuri."Cum arată de fapt cel mai călduros aprilie din ultimele 100.000 de ani, pe car...
115