ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

COHOUSING – versiunea daneză de aşezare ecologică
În procesul  studierii diferitor forme de organizare a localităților am avut norocul de  a vizita mai multe, inclusiv în Danemarca,  așa-numitele "cohousing" ( locuinţe comunitare "), ce reprezintă invenţia acestei țări, care au fost preluate de mai multe țări (SUA, Australia, europeni și  etc).
Principalul obiectiv este stabilirea unor relații  bune de vecinătate, crearea unui "sat", unde toți vecinii se  cunosc  între ei şi unde  există ajutorul reciproc.
Teoria modernă de cohousing îşi are originea în anii 60 ai secolului trecut, în Danemarca, între mai multe grupuri de familii care sunt nemulțumiți de condițiile de trai, ce nu corespund nevoilor lor. Pentru prima dată s-a organizat acest proiect  de un grup format din 50 de familii în 1967. Ei au dezvoltat  proiectul cohousing Sættedammen, cel mai vechi proiect din lume cunoscut de acest tip. Ulterior, ideea s-a răspândit în Olanda, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia și Japonia, și, mai recent,  destul de conservatist, în Italia.
În prezent, există sute de comune cohousing în Danemarca și alte țări din Europa de Nord. În SUA, există mai mult de 113 comunităţi bazate pe principiul cohousing  și mai multe sute sunt planificate pentru viitorul apropiat. Canada a finalizat crearea a șapte comune și este aproape de finalizarea a altor 15.

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 10 noiembrie 2013 14:10
Vizualizări: 3450

Citiţi de asemenea

În 2007 am cumpărat teren extravilan. Am decis să nu cumpărăm un vagon de construcție, ci să construim o casă de vară ...
525
Potrivit cercetătorilor, ea este mult mai veche decît piramidele egiptene. De asemenea, oamenii de știință au aflat ...
533
El a căzut la fund, pierzînd totul în viață...Nu și-a pierdut doar sufletul și dragostea pentru muzică......
721
Insula plutitoare din Argentina este un fenomen natural unic care a provocat o mulțime de controverse. Experții nu pot g...
325