ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Colecţia din 20 dintre cele mai interesante locuri de pe Pămînt 


 

 

Civilizaţia a schimbat în mod semnificativ planeta noastră şi nu doar spre mai bine, însă pe Pămînt mai rămîn încă locuri care păstrează frumuseţea lor originală. Peisajele montane uluitoare, lacurile cristaline, insulele tropicale uimitoare - în lume există atîtea locuri frumoase şi minunate! Colecţia de astăzi conţine 20 dintre cele mai frumoase colţuri ale planetei noastre.

 

1. Antelope Canyon, Statele Unite ale Americii

Cel mai popular canion din Statele Unite, situat în partea de sud-est a ţării, în apropierea oraşului Page, Arizona, în ţara indienilor navajo. Antelope Canyon este compus din două părţi - Canionul de Sus sau Cheile şi Canionul de Jos sau Spirală. Indienii navajo au numit Canionul de Sus "locul în care apa curge prin stînci" şi partea de jos - "Versanţii stîncoşi de spirală".

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

2. Phi Phi Islands, Thailanda

Phi Phi Islands se află în Thailanda, între insula mare Phuket şi coasta de vest a Mării Andaman. Este un adevărat paradis: plajele imense, stîncile fantastice, apa caldă de un turcoaz strălucitor surprinzător şi lumea subacvatică colorată.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

3. Santorini, Grecia

Santorini este o insulă în Marea Egee, una dintre cele mai frumoase şi faimoase insule ale Greciei. Aici, pe turişti îi aşteaptă peisaje vulcanice frumoase, numeroase plaje, case albe fermecătoare, terasele cu vedere la mare, apusurile de soare minunate şi multe altele. În plus, aici în cenuşa vulcanică, au fost descoperite urme ale civilizaţiilor antice, ceea ce face insula şi mai interesantă.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

4. Maldive

Maldive - o mare turcoază, palmieri, plaje cu nisip alb şi sute de mici peşti coloraţi care înoată în jurul recifelor de corali. Aici vin cei care doresc o idilă completă - soare, mare şi linişte. Aici vă puteţi relaxa pe plajă toată ziua cu un cocktail în mîină şi seara să admiraţi apusul de soare.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

5. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu este un vechi oraş pitoresc situat în pădurile tropicale, la o altitudine de 2430 de metri deasupra nivelului mării, pe versantul estic al Anzilor. Machu Picchu este cel mai remarcabil monument al Imperiului Inca. Pereţi, terase, şi străzi ale oraşului, construite de maeştrii antici din piatră atent prelucrată, se confundă uşor cu peisajul montan.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

6. Marele Zid din China

Marele Zid din China este cu siguranţă, una dintre minunile lumii, care în 1987 a fost trecută în lista obiectelor care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Sinuos ca un şarpe uriaş, Marele Zid din China trece de la vest la est peste deşerturi, pajişti, munţi şi cîmpii. Lungimea peretelui constituie 8852 km şi vîrsta - aproximativ 2000 de ani, prin urmare acum el este pe locuri parţial sau complet distrus. Cu toate acestea, Marele Zid din China rămâne una dintre cele mai faimoase şi populare atracţii culturale şi istorice.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

7. Gheizerele fierbinţi din Islanda

Islanda, este o ţară a contrastelor, în care se întîlneşte focul şi gheaţa. Aici se află unul dintre cei mai mari gheţari din Europa şi cele mai fierbinţi gheizere. Această ţară este frumoasă în orice anotimp al anului: pe călători întotdeauna îi aşteaptă frumuseţea naturală neatinsă şi multe surprize noi şi neobişnuite.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

8. Insula Bora Bora

Insula Bora Bora în Polinezia a fost formată aproximativ cu 8 milioane de ani în urmă şi la fel ca şi alte insule vulcanice, merge încet sub apă. Acum Bora Bora este ceva intermediar între o insulă şi un atol. Insula Bora Bora este înconjurată de o mulţime de alte insule foarte mici, se caracterizează prin plaje splendide cu nisip alb şi o varietate foarte mare de locuitori subacvatice - făcînd diving sau călătorind cu o barcă în laguna Bora Bora, puteţi vedea peşti tropicali coloraţi, calcan-manta şi chiar rechini.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

9. Wave Rock, Arizona, Statele Unite ale Americii

Wave sunt rocile din gresie, situate în SUA, aproape de graniţa statelor Arizona şi Utah, pe Platoul Colorado. Aproximativ cu 200 milioane de ani în urmă, în loc de munţi a fost un deşert de nisip cu dune imense, pe care vîntul le-a strămutat dintr-un loc la altul. Mai tîrziu, aceste dune stratificate au devenit roci, eroziunea le-a sculptat omogene timp de milioane de ani. Minerale de mangan şi fier, oxidate sub influenţa apei subterane, creează un minunat joc de culori. Dungile subţiri albe care străbat stîncile sunt formate din calcit sau carbonat de calciu.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

10. Petra, Iordania

Oraşul antic Petra, este încă una din minunile lumii, principala atracţie a Iordaniei. Nabateenii, un trib arab antic a construit acest oraş într-un canion îngust, printre stînci abrupte, aproximativ cu 2.000 de ani în urmă. Petra se afla la răscrucea drumurilor comerciale importante de legătură dintre China, India, Arabia de sud şi Egiptul, Siria, Roma şi a fost mult timp un centru de comerţ, oraş bogat şi faimos.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

11. Peştera de cristal Nike, Mexic

Peştera de cristal a fost descoperită la forarea minei Nike, în statul mexican Chihuahua, la o adîncime de aproximativ 300 de metri sub pămînt. În peşteră se pot vedea mii de cristale selenite, lungimea celor mai mari constituie mai mult de 10 metri. Cristalele au fost formate din fluxurile apelor subterane, bogate în minerale, în principal, gips, sub influenţa vetrei vulcanice, situate sub peşteră.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

12. Lacul Moraine, Canada

Moraine este un lac glaciar din Parcul Naţional Banff , Canada. Înălţimea nivelului de apă atinge un maxim la sfîrşitul lunii iunie, anume la acest moment apele din lac capătă uimitoarele nuanţe de albastru şi albastru închis, create de lumina soarelui, refractată pe fundul stîncos.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

13. Grand Canyon, Statele Unite ale Americii

Celebrul Grand Canyon se află în statul Arizona, SUA. Grand Canyon-ul fascinează nu numai prin peisajele sale, dar şi următoarele dimensiuni: lungimea Canyon-ului - 446 km, lăţimea - de pînă la 29 de kilometri şi adîncimea - de circa 1,5 km. Canyon-ul a fost format cu aproximativ 2 miliarde de ani în urmă, împreuna cu Platoul Colorado, prin care a trebuit să-şi croiască drumul rîul Colorado şi afluenţii săi.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

14. Arcul Berry Head, Canada

Acest arc de mare este situat pe insula Newfoundland. Nu este uşor de a ajunge la locul de destinaţie: la început cu trenul de la staţia Port Kirwan, apoi cîţiva kilometri de mers pe jos pe un traseu de munte cu cîteva zone periculoase, dar toate eforturile vor fi recompensate – priveliştea Arcului este pur şi simplu asomatoare.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

15. Monument Valley, Statele Unite ale Americii

Monument Valley face parte din Platoul Colorado, din Statele Unite, unde se află zeci de roci reziduale cu o înălţime de pînă la 1000 de metri. Monument Valley nu este o vale, ci mai degrabă un vast platou, una dintre cele mai renumite atracţii naturale din vestul Statelor Unite. Stîncile înalte roşietice, înconjurate de nisipuri interminabile, de multe ori au fost filmate şi fotografiate pentru broşuri de publicitate, astfel încît la prima vedere, mulţi simt că au văzut acest loc, dar dacă vă veţi uita atent, devine clar că aceste roci uimitoare sunt mult mai frumoase şi mai luminoase decît imaginile sau filmul.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

16. Plitvice, Croaţia

Plitvice Lakes este un Parc Naţional situat în Croaţia, regiunea Lika. Şaisprezece lacuri sunt situate pe un platou Plitvice, înconjurat de Alpii Dinarici. Toate lacurile au maluri abrupte calcaroase şi o gamă bogată de culori ale apei, de la azuriu la verde, de la gri la albastru. Nuanţele pot varia în funcţie de conţinutul mineralelor şi microorganismelor în apa, precum şi unghiul de incidenţă a luminii solare.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

17. Rocul "Amvon", Norvegia

Amvon, sau în norvegiană Preikestolen, este o stîncă masivă de 604 de metri înălţime, care se află alături de fiordul Liseford, în sud-vestul Norvegiei. În partea de sus a stîncii este o zonă plată de 25 x 25 de metri, însuşi "amvon-ul", unde turiştilor le place să se fotografieze.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

18. Pamukkale, Turcia

Pamukkale, se traduce din limba turcă "castel de bumbac" şi este o zonă din sud-vestul Turciei. În Pamukkale sunt izvoarele termale şi terasele travertine de un alb orbitor, cu piscine. Acest loc este popular nu numai din cauza apelor minerale, dar de asemenea, pentru frumuseţea sa.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

19. Insula Socotra, Yemen

Socotra este unul din cele mai îndepărtate arhipelaguri din lume, care se află în Marea Arabiei şi dispune de o mare varietate de specii sălbatice. Datorită izolării insulei şi climei calde, aici cresc multe plante minunate. Cercetările oamenilor de ştiinţă au arătat că din 825 de specii de plante care sunt pe insulă, 307 din specii, adică 37%, sunt endemice - ele nu există în altă parte.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

20. Lacul General Carrera

General Carrera este cel mai adînc lac din America de Sud, situat la graniţa dintre Chile şi Argentina. Apele frumoase cristaline ale lacului sunt nuanţate în smarald, acvamarin şi albastru, iar în jurul lacului se înalţă stînci din marmură de o formă bizară. Marmura, de asemenea, îşi schimbă nuanţele de la gri şi alb la roz, în funcţie de conţinutul diferitelor minerale în ea.

 

20 интереснейших мест на Земле 

 

 

Sursa: ecofauna.org

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 11 iulie 2012 14:02
Vizualizări: 4981

Citiţi de asemenea

Prezența urmelor de prelucrare și prezența coloanelor simetrice netede sub baza sa exclud posibilitatea unei formări nat...
68
Casele neobișnuite în stil terasă și străzile înguste și labirintice din Mardin amintesc de moștenirea arabă prin stilul...
66
Nu, nu e sfîrșitul lumii! Și nici un tsunami! Și nici Photoshop! Nu sînt nicifotografii dintr-un film apocaliptic!Aceste...
64
Scara a suferit cel mai probabil un proces de calcificare. Apa de ploaie care curge de-a lungul perimetrului calcarului,...
67