ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Colector solar făcut de sine stătător (partea 1)

De mult timp am planificat să fac un colector la locuinţa mea la ţară pentru încălzirea apei într-un duş de vară. 

Cea mai frecventă şi cea mai sigură versiune, probabil, este un colector din ţevi de cupru sudate. Dar problema este că acesta reiese prea scump şi este destul de greu, iar eu am dorit un design mai ieftin şi mai uşor.

Anume de aceea am ales ca o suprafaţă de lucru - foi de policarbonat. Primul lucru pe care am decis ca colectorul meu să fie construit fără utilizarea sticlei. Ca parbriz, aveam de gând să folosesc acelaşi material ca şi pentru suprafaţa de lucru, şi anume policarbonatul. Este un material transparent, transmisia luminii este destul de bună. Datorită faptului că policarbonatul este dintr-un strat dublu, acesta echivalează cu un geam termopan şi va contribui la crearea unui efect de seră perfect.

Al doilea plus al policarbonatului - tăria. El suportă uşor grindine mari. Chiar dacă în timpul grindinei acoperirea frontală va suferi, aceasta nu va afecta funcţionarea sistemului în întregime. Şi, bineînţeles, consecinţele nu vor fi la fel de catastrofale ca cu sticla spartă.

Următorul element important este izolarea din spate a panoului solar. Am decis să utilizez foi de penoplast. Motive pentru această alegere: uşurinţă şi preţul redus.

Următorul pas – necesitatea de a determina grosimea materialului care urmează să fie utilizat ca colector. O grosime a foii de 4 mm ne dă în total suprafaţa secţiunii transversale a canalelor în jur de 35 cm2 la un mp – ceea ce este echivalent cu secţiunea conductei de  6-7 cm. Într-un colector de policarbonat cu o grosime de  4mm, vor încăpea 3-4 litri de apă la un 1 mp, iar dacă vom lua o foaie cu o grosime de 10 mm, în ea vor fi aproximativ 10 litri la 1 mp. Volumul mai mare de lichid se va încălzi mai mult la soare.

Colector solar făcut de sine stătător

Un colector solar de o suprafaţă de 2 m2  va necesita două bucăţi câte un metru de policarbonat, lăţimea foii standard este de 210 cm.

Colector solar făcut de sine stătător

Pentru a asambla şi a conecta colectorul, eu, de asemenea, am cumpărat:
    ţevi de canalizare PVC, diametru - 32 mm, lungimea - 2 metri;
    ciorne pentru aceste conducte [2 buc];
    accesorii sanitare din polipropilenă, cu colţuri din fir metalic [2 buc];
    furtun flexibil, cu un racord filetat [2 buc].

Toate celelalte materiale vor fi cumpărate după necesitate.

 

Sursa: germarator.ru

Marţi, 12 iulie 2011
Vizualizări: 10565

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Consilierul municipal din partea PSRM Vasile Chirtoca se pronunță pentru deschiderea grădinițelor și reluarea procesului...
171
Specialiştii susţin că pentru Moldova coeficientul de împădurire trebuie să nu fie mai mic de 25%, şi nu ca acum - 12,7%...
142
În următoarea perioadă, pînă în a.2039, schimbările climatice ar putea afecta grav pădurile din nordul Republicii Moldov...
141
Puțin este cunoscut faptul, că Republica Moldova este cea mai despădurită țară din Europa! Și asta ne afectează puternic...
146