Complex megalitic Sarmizegetusa (+Foto)
Orașul Sarmizegetusa este capitala Daciei preromane, situată pe dealul Grădiștea Muncelului, în Munții Orăștiei (jud. Hunedoara, România).
Cel mai principal centru militar, religios și politic al Daciei, reședința regilor daci. Orașul a fost distrus de romani în 106 din e. n .
Săpăturile intensive sunt efectuate aici din anul 1950. Așezarea este situată la o altitudine de 1.200 m, are o lungime de aproximativ 3 km. În partea de sus a planului a fost situată o cetate hexagonală de piatră cu porți si turnuri orientate spre est și vest.
În interior au fost găsite rămășițe de structuri din lemn (pentru refugiul garnizoanei și locuitorilor de la inamici). De la poarta de est un drum pavat ducea spre așa-numitul gard sacru - complexul de edificii religioase, datate oficial de secolul 1-2 î.Hr.
Cele mai interesante sunt două sanctuare rotunde.
Cel mic (cu diametru de aproximativ 12 m) reprezintă un cerc din piloni de piatra; cel mare (cu diametru de aproximativ 30 m) - mai multe cercuri concentrice (din blocuri de piatră, stâlpi de piatră și lemn).
Gruparea coloanelor în primul sanctuar este asociată cu observațiile astronomice ale dacilor, în al doilea sanctuar - cu calendarul dacic vechi.
Cetatea patrulateră din blocuri masive de piatră ( murus dacicus), a fost construită pe cinci terase și a acoperit o suprafață de aproximativ 30.000 m².
În jurul cetății și gardului sacru se aflau locuințele nobilimii dacice, acareturi, ateliere de lucru. Au fost găsite o mulțime de unelte, ceramică pictată, diverse articole de aramă, de fier, lut, precum și monede grecești și romane, veselă și alte obiecte aduse din orașele Coastei Mării Negre și Imperiul Roman.
Descoperirile arheologilor în acele locuri demonstrează un nivel ridicat al vieții societății dacice: în casele nobilimii au fost trase conductele de apă din ceramică.