Conceptul unui rezervor de apă (Partea I)

/ Vizionări: 3212

 

Conceptul unui rezervor de apă 

Conceptul unui rezervor de apă (Partea II)
Conceptul unui rezervor de apă (Partea II)

 

1. Ideea rezervorului de apă

Iazul are particularităţile sale proprii, în condiţiile pământului negru din Rusia sau la nord-est de Ucraina sau în alte peisaje şi zone climatice. Reieşind din cel mai rău caz: pe teren nu există nici -un izvor, un pârău expus la suprafaţă, care în continuare ar putea umple iazul. Drept bază alegem un iaz închis, fără surse de apă, cu alimentaţie din atmosferă, ca cea mai probabilă opţiune. Sursa principală a apelor dulci sunt precipitaţiile. Prin urmare, iazul va avea ca sursă de reîncărcare: apa de ploaie , zăpada, roua.Conform climei noastre, pe an cad în medie aproximativ 500 mm de apă. Este necesar să reducem evaporarea apei vara, iar toamna-iarna evaporarea, nu este mare. Pentru a face acest lucru trebuie să protejăm suprafaţa de căldura excesivă şi de vânt, ca sunt principalele cauze de evaporare. Acest lucru ar înseamna, că trebuie să alegem pentru iaz un relief protejat de vânturi predominante şi soare , vâlcele, căldări, pante de nord, nord-est, nord-vest. Acelaşi scop îl vor îndeplini arborii şi arbuştii hidrofili (iubitori de umiditate – trad.), plantaţi în jurul iazului.

1.1.Lăţimea rezervorului de apă

Sigiriya, Sri Lanka: un uriaș rezervor de apă, construit în stâncă (+Video)
Sigiriya, Sri Lanka: un uriaș rezervor de apă, construit în stâncă (+Video)

Pentru a reduce evaporarea apei de pe suprafaţă, plantăm copacii pe partea de sud. Înălţimea maximă a copacilor din zona respectivă este de 30 m. Pentru ca copacii plantaţi în partea de sud, să umbrească, la sigur, apa în timpul verii ar trebuie să fie de 8-10 metri cu lăţimea iazului, pentru latitudinea de 50 de grade .

1.2.Adâncimea

Adâncimea se măsoară în cel mai adânc loc, nu mai puţin de 2.5-3 m, deoarece la această adâncime pământul are o temperatură medie în jurul valorii de 11 ° C , în plus, aceasta este o adâncime favorabilă pentru hibernarea peştilor şi unor plante acvatice. Ţineţi cont de faptul că, datorită vegetaţiei şi altor sedimente, adâncimea peste 2-3 ani se va reduce cu 0.5-0.8 m. Pentru ca precipitaţiile să nu se acumuleze în cel mai adânc loc, partea de jos se face în formă de terase.

1.3. Suprafaţa şi lungimea

Suprafaţa minimă pentru formarea ecosistemelor acvatice durabile este de 200-300 mp. Această limită este obţinută din principiu al ecosistemului complet, numai la astfel de dimensiuni, cu o productivitate naturală, pot supraveţui şi peştiii de pradă – gradul cel mai înalt de dezvoltare a acestui mini-ecosistem. Cu cât mai mare este iazul, cu atât ecosistemul lui este mai stabil şi mai durabil.

Sepp Holzer şi crearea rezervorului de apă în satul Velica Bugaivka (+ 4 Video în rusă)
Sepp Holzer şi crearea rezervorului de apă în satul Velica Bugaivka (+ 4 Video în rusă)

Obţinem o lungime a iazului de 20-30 m, la o lăţime de 8-10 m şi o adâncime de 2.5 - 3.5 m, care (este de dorit) se întinde de la est la vest.

1.3.Mal

Malurile ar trebui să fie abrupte, cu excepţia câtorva locuri pentru înot, de 60-40 de grade, după posibilitate . Coasta de 20-15 grade duce la pierderi suplimentare, cauzate de evaporarea de până la 1000 de litri într-o zi de vară. Rezervorul de apă poate fi cu maluri înalte, sau aproape îngropate în pământ. Malurile înalte, cu movile mari, protejează bine de inundaţii şi de apele furtunoase. Rezervoarele de apă cu malurile joase arată mai estetic si sunt mult mai practice la întreţinere.

Conceptul unui rezervor de apă (Partea III)
Conceptul unui rezervor de apă (Partea III)

1.4.Temperatura apei

Menţinând apa rece, nu numai vom reduce evaporarea, ci şi invers, vom obţine din aer o cantitate suplimentară de apă, care se condensează pe suprafaţa rece. În apele reci se înmulţesc mai puţin larvele de ţânţari, apa „înfloreşte” mai rar. Pentru ca stratul de la suprafaţă să fie rece, avem nevoie de amestecul apelor : aduceţi raţe, broaşte, peşti. Dar, cel mai bine , acest lucru este făcut de copii, care într-o zi de vară nu pot fi scoşi din apă, nu este un păcat ca şi proprietarul să înoate . Omul, de asemenea, este o parte a ecosistemului? Amestecul de apă creşte saturaţia cu oxigen. Copacii de coastă vă vor ajuta la umbrirea apei (lemna,hidrocharis, trapa natans, nuferi).

1.5.Forma rezervorului de apă

Mai bine să construiţi un iaz rotungit, astfel încât acesta să înconjoare uşor casa: acest lucru va emana energie pozitivă pentru locuitorii casei.Doar în natură, unghiuri practic nu se întâlnesc. Dacă vom face un iaz în formă octogenară neregulată, ulterior în cea mai îngustă parte putem construi un pod şi admira oglinda apei, urmări nuferii înfloriţi şi fauna. O vedere foarte frumoasă o au rezervoarele de apă cu insule şi peninsule.

 

 

Sursa: gazeta.rodpomestye.info

 

 


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.